Zeeredders waarschuwen ouders na weekend met recordaantal verloren gelopen kinderen: “Stop uw gsm weg, en doe uw koters een verdwaalbandje aan!”

© Shutterstock

“Ouders met kleine kinderen komen het best zonder smartphone naar het strand. Even hun Facebook-profiel checken en ze zijn hun kind kwijt”. Met die boodschap waarschuwen de Belgische redders toeristen die deze zomer komen zonnebaden aan de Belgische kust.

pom

De oproep komt er nadat vorig weekend meer dan 200 kinderen verloren liepen aan de Belgische kust. Dat is een pak meer dan tijdens het openingsweekend van het toeristisch seizoen vorig jaar.

Johnny Devey, voorzitter van de Intercommunale Reddingsdienst West-Vlaanderen, zegt dat redders in hun opleiding leren dat ze ouders er gerust op mogen wijzen dat ze op hun kinderen moeten letten. Een redder die ziet dat een ouder te veel op zijn smartphone tokkelt, en daardoor zijn kleuter uit het oog verliest, mag die ouder dus gerust terechtwijzen. “Dat behoort tot de preventieve taken van de redder.”

Verdwaalbandje

Johnny Devey wijst op een andere slordigheid: veel te weinig ouders doen hun kleuter een zogenaamd ‘verdwaalbandje’ aan. Die zijn nochtans gratis te verkrijgen aan reddingsposten en in horecazaken aan de kust. Op dat bandje kunnen de ouders hun naam, telefoonnummer en de plaats waar ze zitten schrijven. Wanneer hun kind verloren loopt, kan het zo snel teruggebracht worden.

“Helaas stellen we vast dat veel te weinig ouders hun kinderen een verdwaalbandje aandoen. Het gros van de kleuters die afgelopen weekend verloren liepen aan onze kust, had geen bandje. Zo verliezen de redders en politie veel tijd om het kindje met z’n ouders te herenigen”, aldus Devey.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen