Wat heeft uw barbecue met de vernieling van bossen te maken?

Het FSC-label garandeert dat houtskool uit verantwoord beheerde bossen komt. © Photo News

Er is een grote kans dat de houtskool die u deze zomer gebruikt om te barbecueën tropisch hout bevat. De productie van houtskool is een van de grootste oorzaken van de illegale ontbossing in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit een onderzoek van WWF België.

tbs

WWF België heeft achttien verschillende zakken houtskool uit Belgische supermarkten en doe-het-zelfzaken onderzocht. De helft van de zakken bevatten ‘uitsluitend of gedeeltelijk tropisch hout, zonder certificaat van wettelijk en duurzaam bosbeheer’.

De tropische houtskool is afkomstig uit ontwikkelingslanden met bossen die met grote snelheid verdwijnen. ‘Ontbossing is een heel belangrijk probleem met name voor de vernietiging van ecosystemen en voor de klimaatverandering’, zegt Koen Stuyck, woordvoerder van WWF België.

Afkomstig uit Nigeria

Nigeria is het land dat de meeste houtskool uitvoert naar België. ‘Die Nigeriaanse houtskool is vooral afkomstig uit de illegale bosbouw’, zegt Stuyck. ‘Omdat het Afrikaanse land veel houtskool exporteert, is het ook een van de landen met de grootste ontbossingsgraad.’ Tussen 2010 en 2015, verloor Nigeria ongeveer een vierde van al zijn natuurlijke bossen.

Houtwetgeving

De Europese houtwetgeving verbiedt het om illegaal gekapt hout op de markt te brengen. ‘Maar het probleem is dat een tal van producten niet onder de wet vallen, zoals houtskool’, zegt Stuyck. ‘Bedrijven zijn dus niet verplicht om de legaliteit van houtskool na te gaan.’

Welke lessen kan de consument hieruit trekken? ‘Als consument kan je houtskool kopen met een FSC-label, dan ben je zeker dat het niet uit illegaal ontboste wouden komt’, aldus Stuyck.