Direct naar artikelinhoud
Tongeren

Halve eeuw na verdwijning: de adelaar van Ambiorix is terecht

Het standbeeld van Ambiorix op de Markt van Tongeren.Beeld Wikimedia Commons/Wim Deprez

Weinigen die het wisten, maar het Ambiorix-beeld op de Markt in Tongeren was een halve eeuw lang incompleet. De Romeinse adelaar, die sinds 1965 spoorloos was, is nu teruggevonden, schrijft Het Belang van Limburg.

Toen het standbeeld in 1866 ingehuldigd werd, hield Ambiorix bij zijn rechtervoet een adelaar in bedwang. Wie het beeld vandaag bezichtigt, ziet daar wel een lauwerkrans, maar geen vogel. Dat is al 53 jaar zo, maar geen haan die ernaar kraaide. Dat de adelaar nu terecht is, berust op toeval, zo schrijft de Limburgse krant. 

Het beeldje blijkt destijds meegenomen te zijn door een groep dronken studenten, die op de terugweg van een avondje uit op de sokkel van het standbeeld geklommen waren waardoor er een stuk – de vogel – afbrak. De vogel ging mee als trofee op kroegentocht en de studenten probeerden hem te verkopen, maar in die nachtelijke uren bleek geen van de cafégangers voldoende geld op zak te hebben.

Aan de rechtervoet van Ambiorix ontbreekt een adelaar.Beeld Wikimedia Commons/ArtMechanic

Geen geloof

Sleutelfiguur in het onwaarschijnlijke verhaal is Eugène Devue, inmiddels 73, uit Glons. In 1979 hoorde hij het verhaal van de gestolen vogel van enkele studiegenoten, maar hij hechtte er geen geloof aan. Tot in januari vorig jaar, toen hij een lezing over Ambiorix bijwoonde in Riemst. Daar werd verteld dat het standbeeld niet compleet is, en dat er ooit een adelaar aan de voet van Ambiorix stond. 

Via zijn oude studiegenoot kwam Devue de student op het spoor die de vogel al die jaren bewaard had. Vorige week bezorgde hij hem terug aan de stad Tongeren. Die gaat de staat van het stuk nu onderzoeken. Volgens burgemeester Patrick Dewael wordt het daarna teruggeplaatst bij Ambiorix.