© AFP

De (kleur)rijke WK-geschiedenis van onze Rode Duivels in tien foto’s

Het wereldkampioenschap voetbal in Rusland is de eenentwintigste editie van het tornooi. Uruguay was in 1930 de eerste gastheer (en wereldkampioen). In al die jaren waren er van onze Rode Duivels talloze gedenkwaardige voetbalmomenten. De fotoredactie van Het Belang van Limburg selecteerde er tien.

as

1938 (Frankrijk): Derde WK zonder succes

Het derde opeenvolgende WK werd alweer geen succes. In de eerste wedstrijd, destijds met rechtstreekse uitschakeling, werd verloren van Frankrijk met 3-1.

1954 (Zwitserland): Eerste wedstrijd zonder verlies

Tijdens het vierde optreden op een WK werd voor het eerst een wedstrijd niet verloren. Tegen Engeland werd het 4-4. België overleefde echter de eerste ronde niet in een groep met Engeland, Italië en gastland Zwitserland.

© AFP

1970 (Mexico): Eerste winst op een WK

Het vijfde WK-optreden van België werd ondanks de hoge verwachtingen opnieuw een tegenvaller. België overleefde de eerste ronde niet. Wel wist het voor de eerste maal een WK-wedstrijd winnend af te sluiten. De Rode Duivels wonnen met 3-0 van El Salvador maar verloren later van de Sovjet-Unie (4-1) en Mexico (1-0).

© BELGAIMAGE

1982 (Spanje): België wint openingswedstrijd tegen Argentinië

België had zich gekwalificeerd door een eerste plaats in Groep 2 van de kwalificaties, voor Frankrijk, Ierland, Nederland en Cyprus. Het won de openingswedstrijd in Camp Nou met 1-0 van Argentinië.

© BELGAIMAGE

1986 (Mexico): Meest succesvolle WK ooit

Het zevende optreden op een WK werd voor België het meest succesvolle WK tot dan toe. Na een moeizame eerste ronde bereikte de Rode Duivels als een van de vier beste derdes in de groepsfase de achtste finales. Na overwinningen tegen de Sovjet-Unie en Spanje bereikte ze de halve finale, die verloren werd van Argentinië, de uiteindelijke wereldkampioen. België eindigde als vierde, na verlies in de troostfinale tegen Frankrijk.

© Photo News

1990 (Italië): David Platt verstoort Belgische kwartfinale

In de achtste finale werd België gekoppeld aan Engeland, een wedstrijd die op 26 juni 1990 gespeeld werd in Bologna. In de reguliere speeltijd werd er niet gescoord, waardoor verlengingen noodzakelijk werden. In de allerlaatste minuut van de tweede verlenging slaagde de Engelsen erin om via een vrije trap het enige en beslissende doelpunt te scoren (doelpuntenmaker: David Platt). Hierdoor was België uitgeschakeld op het tornooi.

© Photo News

© Photo News

1994 (VS): 1/8e finales dankzij winst tegen Marokko en Nederland.

Na een moeizame kwalificatie voor het WK, slaagden de Belgen er in de Verenigde Staten in om te winnen tegen Marokko en Nederland (foto). De derde wedstrijd werd verloren tegen een onderschat Saoedi-Arabië (1-0). Ondanks dit verlies wisten de Belgen door te stoten naar de 1/8e finales waar zij Duitsland troffen (3-2 verlies). Achteraf is er veel kritiek geweest op de Zwitserse scheidsrechter Kurt Röthlisberger, die in het voordeel van de Duitsers gefloten zou hebben en een “overduidelijke penalty” aan het Belgische team ontzegd zou hebben. Hij gaf zijn fout later toe.

© BELGA

1998 (Frankrijk): Kwalificaties dankzij Barrages

België wist zich in de kwalificatie door een barrage-match tegen Ierland te plaatsen voor het eindtornooi in Frankrijk. Het tornooi zelf was echter geen succes. Na drie gelijke spelen tegen Nederland, Mexico en Zuid-Korea volgde net als vier jaar eerder een vroegtijdige uitschakeling op een WK.

© AFP

2002 (Japan en Zuid-Korea): Peter Prendergast wordt staatsvijand nummer één.

17 juni 2002, een dag die in de geheugens van de Belgische voetbalfans gegrift staat. De Rode Duivels hadden zich op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea met enige moeite geplaatst voor de achtste finales. De Belgen verrasten Brazilië en leken na 35 minuten spelen zelfs op voorsprong te komen, maar dan besloot de Jamaicaanse ref Peter Prendergast zich uit te roepen tot Belgisch staatsvijand nummer één. Hij keurde de goal af, tot onbegrip van al wat rood, geel en zwart is.

© Belga

2014 (Brazilië): Gouden generatie strandt in kwartfinales.

Vincent Kompany kijkt ontgoocheld toe. De Rode Duivels raakten in de kwartfinales niet voorbij Argentinië. Een vroege goal van Gonzalo Higuaín, de enige in de wedstrijd, bezegelde het Belgische lot.

2018 De gouden generatie doet het

Dankzij een vroege voorsprong tegen Brazilië, spelen onze Rode Duivels het op het wk in Rusland klaar om zich te plaatsen voor de halve finale.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer