Direct naar artikelinhoud
Gokken

Kritiek op plannen Nationale Loterij: "Zichtbaarheid verhogen zet meer mensen aan tot gokken"

Beeld ter illustratie.Beeld iStock

De Nationale Loterij gaat haar acht regionale kantoren toegankelijker en klantvriendelijker maken. Op die manier wil ze haar visibiliteit verhogen. Een slecht plan, menen verslavingsexperten. “Zo zet je meer mensen aan tot gokken.”

en

De Nationale Loterij is op zoek naar acht nieuwe gebouwen in de centrumsteden. Bedoeling is de acht bestaande regionale kantoren een nieuwe bestemming én invulling te geven, stelt Caroline Van Goidsenhoven, woordvoerder van de Nationale Loterij.

“Nu zijn die regionale kantoren afgesloten voor het publiek en zitten daar voornamelijk administratieve medewerkers”, stelt Van Goidsenhoven. “We willen er klantvriendelijke plaatsen van maken. In de nieuwe kantoren zal bijvoorbeeld merchandising van de Loterij kunnen worden gekocht. Strandballen of de Win For Life-marcellekes bijvoorbeeld. In die kantoren kunnen winnaars discreet uitbetaald worden en kunnen sponsorpakketten worden afgehaald.”

Er kunnen volgens Van Goidsenhoven ook nieuwe producten en technologieën getest worden. “Zoals een nieuw soort krasbiljet. Dat kan dan eerst in zo’n kantoor worden getest, vooraleer het product uitgerold wordt in de verkooppunten.”

'In de nieuwe kantoren kunnen we bijvoorbeeld een nieuw soort kraslot uittesten'
Caroline Van GoidsenhovenNationale Loterij

Concurrentie?

Die verkooppunten van Loterijproducten, veelal krantenwinkels, reageerden in eerste instantie heel ongerust. Ze vrezen concurrentie van de nieuwe Lotto-kantoren. Maar daar is volgens de woordvoerster geen reden toe. “Er zullen in die kantoren producten verkocht worden, om uit te testen bijvoorbeeld. Maar hoeveel en wat precies is nog niet beslist. De focus ligt zeker niet op dat verkopen. Onze bedoeling is vooral om zichtbaarder te worden en dichter bij de spelers te staan.”

Dat de Nationale Loterij haar zichtbaarheid wil verhogen, is geen goede zaak als je het vanuit de kwetsbaarheid van de gokverslaafden bekijkt, meent Marijs Geirnaert, directeur van VAD, het Vlaams expertisecentrum dat zich onder andere met gokverslaving bezighoudt. “Meer zichtbaarheid betekent meer mensen aan het gokken krijgen. We weten uit onderzoek dat je gokverslaving kunt voorkomen door het op zo weinig mogelijk plaatsen aan te bieden. Vandaar dat justitieminister Koen Geens (CD&V) het aantal private gokkantoren net van 1.000 naar 600 heeft teruggebracht. Wat de Nationale Loterij hier doet, staat haaks op die inspanningen.”

'Wat de Nationale Loterij doet, staat haaks op de inspanningen van minister Geens tegen gokverslaving'
Marijs GeirnaertDirecteur van Vlaams expertisecentrum over gokverslaving

Lees ook de getuigenis van een gokverslaafde: "In drie weken was ik 55.000 euro kwijt aan online wedden op voetbalmatchen"

De standaardreactie van de Nationale Loterij op het verwijt dat ook zij mensen aanzet tot gokken, is dat zij net als bedoeling heeft gecontroleerd gokken aan te bieden. Om zo de behoefte aan gokken op een 'ethische manier' te kanaliseren. De Loterij wijst steevast op de return aan de maatschappij. Een deel van het ingezette geld vloeit terug naar goede doelen en sociale organisaties.

Sportweddenschappen

Marijs Geirnaert is niet onder indruk. “Zo werkt het niet. Een gokverslaafde gokt op alles wat hij of zij vindt. De Loterij heeft zich ook al op de markt van de sportweddenschappen gestort. En krantenwinkels zijn net kleine gokkantoren geworden. Dat is geen goede evolutie.”

Dat de Loterij nu aan haar zichtbaarheid wil werken, heeft volgens haar te maken met het feit dat er een reclameaanval bezig is door private gokfirma’s naar aanleiding van het WK voetbal. De Nationale Loterij wil overeind blijven als zelfverklaarde tegenhanger van de private markt. Geirnaert verwijst naar de Kansspelcommissie, die volgens haar te weinig doet om het opbod in te perken. 

'Wij hebben van de Nationale Loterij nog geen aanvraag binnengekregen om een nieuw spel uit te testen'
Etienne MariqueVoorzitter Kansspelcommissie

Bij de Kansspelcommissie geeft voorzitter Etienne Marique toe dat er een opbod aan de gang is tussen de private gokmarkt en de Nationale Loterij. Maar zijn commissie is niet bevoegd voor de Nationale Loterij. “Tenzij het om producten gaat waarover twijfel bestaat, zoals krasloten. Die zou je kunnen zien als een kansspel. Als de Nationale Loterij nieuwe krasloten wil testen, dan kan minister Geens ons advies vragen. Voorlopig is dat nog niet gebeurd. Bovendien hebben we van de Nationale Loterij nog geen aanvraag binnengekregen om nieuwe spelen uit te testen."