© BELGA

WIMBLEDON. Wickmayer strandt in derde ronde, Mertens speelt tegen "een pitbull"

Yanina Wickmayer (WTA-101) is er vrijdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de achtste finales op Wimbledon. De 28-jarige Vlaams-Brabantse verloor in de derde ronde in twee sets van de Kroatische Donna Vekic (WTA-55): 7-6 (7/2) en 6-1 na 1 uur en 12 minuten. Vekic stuntte in de eerste ronde door US Open-kampioene Sloane Stephens (WTA-4) uit te schakelen.

vtvn

Een achtste finale in 2011 blijft Wickmayers beste resultaat op Wimbledon. Toen ging Wickmayer er in de vierde ronde uit tegen de latere winnares Petra Kvitova. Vorig jaar verloor Wickmayer op de All England Club in de tweede ronde tegen Garbine Muguruza (eveneens de latere winnares).

Elise Mertens (WTA-15) en Alison Van Uytvanck (WTA-47), de twee andere Belgen die in het enkelspel nog actief zijn, nemen het in hun derderondepartij op tegen respectievelijk de Slovaakse Dominika Cibulkova (WTA-33) en de Estse Anett Kontaveit (WTA-27).

Rick Vleeschouwers, coach van Mertens: "Cibulkova is een pitbull"

Elise Mertens (WTA-15) wil zich zaterdag voor het eerst in haar carrière plaatsen voor de achtste finales op Wimbledon. De 22-jarige Limburgse, die voorlopig als een wervelwind door het toernooi raast, neemt het op tegen de 29-jarige Slovaakse Dominika Cibulkova (WTA-33). Cibulkova bereikte in Londen al twee keer de kwartfinale en won de Masters in 2016. Volgens Rick Vleeschouwers, de coach van Mertens, zal de wedstrijd tegen Cibulkova een goede test zijn.

"Ik verwacht een mooie strijd", zei de Nederlander tussen de twee dubbelmatchen - vrouwen en gemengd - die zijn poulain vrijdag speelde. "Cibulkova is een heel goede speelster die respect inboezemt", zei Vleeschouwers. "Het is een pitbull, ze laat niet los en ze beweegt heel goed. Ze heeft in het verleden goede resultaten behaald op gras en ze wil de rally's domineren. Kortom, het wordt een mooie wedstrijd."

Vleeschouwers is erg tevreden over het toernooibegin van Mertens, die niet echt op de proef gesteld werd door haar Amerikaanse tegenstanders Danielle Collins (WTA-41) en Sachia Vickery (WTA-83) in de eerste twee rondes, maar ze straalde wel rust uit."Ik ben heel tevreden over de vooruitgang die Elise heeft geboekt op gras. Het is niet altijd gemakkelijk om de overgang van gravel naar gras te maken, maar ik vind dat ze zich goed aangepast heeft", merkte de Nederlandse coach op. "Ze beweegt elke dag iets beter, wat cruciaal is om goed te spelen op gras. Ik heb goed tennis gezien tijdens haar eerste twee matchen. Ze heeft goed opgeslagen en ze speelde agressief. Dat biedt mogelijkheden om hier een mooi resultaat neer te zetten."

"Mertens heeft het potentieel voor plek in top 10"

Dominika Cibulkova (WTA 33) is zaterdag de opponente van Elise Mertens (WTA 15), die voor het eerst tracht door te stoten naar de achtste finales op Wimbledon. De Slovaakse, die in 2016 de Masters won, schakelde in de vorige ronde plaatselijke favoriete Johanna Konta (WTA 24) uit.

"Ik ben heel tevreden", verklaart Cibulkova. "Ik houd ervan op gras te spelen. Mijn lengte (1,61m) is dan minder een nadeel dan op andere ondergronden. De ballen komen op de goede hoogte."

Cibulkova ontmoette Elise Mertens vorig jaar tweemaal op het WTA-circuit. Het staat 1-1 in de onderlinge confrontaties na twee partijen op hardcourt. "Mertens is een goede speelster, die mooie slagen heeft. Het is altijd moeilijk om voorspellingen te doen. Maar ze heeft het potentieel om ooit in de top 10 te staan", vervolgde Cibulkova. "Ik heb hier al Alizé Cornet en Konta geklopt. Ik moet verder solide blijven spelen. Mijn gebrek aan lengte compenseer ik met mijn energie. Momenteel sla ik goed op. Ik vind de goede zones. Ik hoop dat dat blijft duren."

Flipkens naar achtste finales dubbelspel

Kirsten Flipkens heeft zich vrijdag samen met de Roemeense Monica Niculescu geplaatst voor de achtste finales van het dubbelspel op Wimbledon. Flipkens en Niculescu namen in 1 uur en 50 minuten met 6-2, 1-6 en 6-4 de maat van de Amerikanen Sofia Kenin en Sachia Vickery.

De volgende tegenstandsters voor Flipkens en Niculesco komen uit het duel tussen de Hongaarse Timea Babos en Kristina Mladenovic, die het eerste reekshoofd vormen op het Londense gras, en de Oekraïense Nadiia Kichenok en de Australische Anastasia Rodionova.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer