© if

Rode Duivels slaan de wereld met verstomming: “De Bruyne, Hazard en Lukaku vernietigden Brazilië”

De Rode Duivels zorgden niet alleen in België voor euforie, ook in de rest van de wereld werd met groeiend enthousiasme gekeken naar de “Gouden Generatie die eindelijk volwassen werd”. Behalve in Brazilië zelf, natuurlijk...

Jef Van Hoofstat

Globo: “Cannigia. Zidane. De Bruyne.”

Het Braziliaanse Globo heeft het over hoe “een gefrustreerde Seleção ondanks Braziliaanse druk in de tweede helft gefrustreerd terug thuis moet”, maar strooit ook met lof naar een Belgisch trio: “Uitschakelingen dragen het gezicht van een legende. Caniggia in 1990. Zidane in 1998 en 2006. De 7-1 in 2014. 2018 draagt ​​het stempel van een trio: De Bruyne, Hazard en Lukaku. Zij vernietigden Brazilië in de eerste helft.”

© Globo

Voor de eigen ploeg zijn de Brazilianen een stuk harder: “De nederlaag was een pijnlijke les: niemand is onverslaanbaar. Fernandinho (in de laatste wedstrijd) en Paulinho en Gabriel Jesus (tijdens het hele WK) brachten het spelidee van Tite in gevaar. Terwijl de Belgen dat net wel hadden: drie sterren waardoor alles werkte.” En ook Neymar krijgt een veeg uit de pan: “Hij kon zijn opwaartse curve tegen België niet voortzetten. Hij verloor ballen, nam verkeerde beslissingen, en maakte het verschil niet. Zelfs niet tegen een team dat hem de ruimte gaf om te spelen.”

The Rio Times: “Monsterlijke Hazard, Lukaku en De Bruyne stralen”

Ook bij de Rio Times is er lof voor De Bruyne, Hazard en Lukaku, maar zij benadrukken ook de sterke prestatie van Thibaut Courtois: “Hij deed drie goede saves in de eerste helft, en haalde een mogelijk beslissende trap van Neymar in de laatste minuut van de wedstrijd uit doel.” Net als De Bruyne (“Niet toevallig blonk hij afgelopen seizoen uit bij Manchester City”) krijgt hij 9 op 10 van de krant.

Enkel Eden Hazard deed met 9,5 beter. De beoordeling van de prestatie van onze kapitein is dan ook lyrisch: “Spectaculair. Hij bracht de Brazilianen uit balans met grote vaardigheid, tactisch bewustzijn en vooral individuele bewegingen op de belangrijkste momenten. Niemand kon hem stoppen. Miste alleen een doelpunt om 10 te krijgen.”

Romelu Lukaku (8,5) krijgt de bijnaam “De Tank”, al maakt de krant de bedenking “dat de Braziliaanse verdediging een handje hielp door hem niet met fouten af te stoppen. Alderweireld (“Slaagde erin om de bewegingen van Neymar af te stoppen”), Kompany (“Gaf Gabriel Jesus geen ruimte”, en “was in de tweede helft een muur voor het Belgische doel”) en Fellaini (“Misschien geen geweldige voetballer, maar speelde een sleutelrol in het afstoppen van de Braziliaanse aanvallen”) kregen een 8, en bij Vertongen, Meunier en Witsel (allen een 7,5) wordt vooral hun defensieve input geloofd. Nacer Chadli krijgt met een doordeweekse 7 de minste punten.

© Diario Olé

Argentijnen pesten Brazilianen: “Nummer zes zal moeten wachten”

De Argentijnse sportkrant Diario Olé heeft het over “een indrukwekkende overwinning van de Europeanen”, maar kan het niet laten om de grote Zuid-Amerikaanse rivaal te pesten met de titel “Nummer zes zal moeten wachten”: “Wat wil je dat we zeggen? We zullen niet verdrietig worden omdat Brazilië geëlimineerd werd. Het is ons ook al overkomen. Wel, Brazilië: vertel ons hoe het voelt.”

Bij Clarín wordt de spotlight vooral op Neymar gezet. Met de titel “Ney, el simulador” is de toon meteen gezet: “Neymar was een schaduw van zichzelf, net toen Brazilië hem het meest nodig had. De Braziliaanse ster liet zichzelf meer vallen dan hij schoten afvuurde, en ontsnapte zelf aan een gele kaart toen hij de scheidsrechter probeerde te misleiden.

BBC: “Gouden generatie wordt eindelijk volwassen”

De Britse openbare omroep BBC zag na de wedstrijd “onmetelijke vreugde” in de Kazan Arena: “Chadli poseerde voor selfies en gaf zijn shirt aan een fan, terwijl het team van Roberto Martinez op het veld bleef om de sfeer lang na het laatste fluitsignaal te kunnen proeven. Dit België toont een weerbaarheid die het vier jaar geleden niet had. Acht van de basiself tegen Brazilië stonden ook toen aan de aftrap, maar ditmaal was er geen ontgoocheling. De Rode Duivels schakelden genadeloos het meest succesvolle land in de WK-geschiedenis uit.”

© BBC

En het hoeft nog niet gedaan te zijn, weet ook de BBC: “Dit team vol Premier League-winnaars straalt energie en geloof uit, en velen vragen zich af of deze ploeg met dertigers eindelijk zijn belofte gaat inlossen. Er was nog wat geluk gemeend met de eerste goal, maar de tweede was een pareltje. Romelu Lukaku scoorde dit WK al vier keer, maar vooral zijn actie die zou leiden tot de 2-0 van De Bruyne was een lust voor het oog.”

De man van de match was volgens de Britten echter Thibaut Courtois: “Brazilië vuurde ongelooflijk maar waar 27 schoten af, en had zich misschien zelfs kunnen plaatsen voor de halve finale, ware er niet die verbazingwekkend sterke prestatie van Courtois. De Belgische doelman liet een reeks uitmuntende reddingen noteren. Zijn save met de vingertoppen bij een schot van Neymar in de extra tijd was magnifiek.”

Bij hun vrienden aan de overkant van de oceaan klinkt het dat België “alles juist deed”. Met de woorden van The New York Times: “Brazilië was dé topfavoriet voor de wereldbeker. Maar Brazilië moet naar huis. Door de Belgen. Die ervoor zorgden dat de Braziliaanse spelmakers niet te veel tijd aan de bal kregen, en gevat counterden.”

The Guardian: “Briljant België en De Bruyne kegelen Brazilië uit het WK

De Engelse kwaliteitskrant The Guardian ging zowaar de poëtische kant op en merkte op dat Kazan al voor veel drama en verrassing zorgde in de dit WK. “In de komende jaren, wanneer dit stadion een afbrokkelende witte olifant is, zullen ze in de bijna lege tribunes gaan zitten, de wind horen fluisteren over het omliggende moeras en geloven dat wat ze horen de geest van de reuzen is. In drie WK-wedstrijden heeft Kazan de winnaars van maar liefst 11 WK’s de kop gekost. Eerst ging een sloom Duitsland ten onder tegen Zuid-Korea. Toen, in een volbloed-epos, werd Argentinië door Frankrijk weggeblazen. En dan viel de grootste van allemaal: Brazilië, te slim af geweest en werd uitgemoord door België, dat Frankrijk ontmoet in de halve finale van dinsdag.” De Engelsen erkenden: dit was misschien wel dé match van het WK.

Ook de collega’s van Daily Mail zijn lyrisch over de Rode Duivels: “Bye Bye Brazilië: favorieten crashen uit het WK door briljante Rode Duivels. België, een land van 11 miljoen mensen, heeft de technische en tactische capaciteiten ontwikkeld om Brazilië te verslaan, een land van 207 miljoen inwoners. Ze hebben ze 75 minuten lang overklast met verbluffend countervoetbal waarop Brazilië geen antwoord had.”

Lees ook: Onze huisanalist Johan Boskamp: “De Bruyne was de sleutel”

“Kevin is de man!”, weten ze bij The Sun. De Bruyne speelde een dijk van een wedstrijd, bekroond met de héérlijke 0-2. De Engelse tabloid zag een overdracht van de macht. “The beautiful game now belongs to Belgium”, klonk het straf. “De Samba-jongens stonden bekend voor het ‘jogo bonito’. Maar de vijfvoudige wereldkampioen jogden gisteren naar huis nadat ze brutaal overklast waren door de nieuwe meesters van de kunst. De uitschakeling was niet zo vernederend als vier jaar geleden tegen Duitsland, maar in Qatar zal het toch weeral twintig jaar geleden zijn dat Brazilië de WK-finale haalde. Voor een briljant België was dit een proces van volwassen worden. In Brussel werd dit al de ‘match van de eeuw’ genoemd.”

© Bild

Bild: “Eerst liegt hij, dan vliegt hij”

Tabloid Bild gaat vrij lichtjes over de Belgische prestatie, al worden de Rode Duivels door de Duitsers wel van “een geheime favoriet” tot “de meest opwindende kandidaat voor de wereldtitel” gebombardeerd. De meeste aandacht besteden ze onder de titel “Onthoudt de scheidsrechter Brazilië hier een penalty?” echter aan de fase waarbij Vincent Kompany de Braziliaanse spits Gabriel Jesus in het strafschopgebied ten val brengt. Al lag dat volgens de Duitsers misschien wel aan een goddelijke interventie, want met de woorden “Eerst liegt hij, dan vliegt hij!” brengen ze ook de belachelijke schwalbe van Neymar net na de rust in herinnering.

Algemeen Dagblad: “Nu of nooit voor de Belgen”

Bij onze noorderburen wordt al vooruit gekeken naar de halve finale tegen Frankrijk. Zo schrijft het Algemeen Dagblad dat er “begin volgende week een exodus naar Sint-Petersburg zal plaatsvinden. Het is nu of nooit voor de Belgen, met hun gouden generatie. Frankrijk is een loodzware opponent, maar wie topfavoriet Brazilië kan laten struikelen, hoeft voor niemand meer bang te zijn.’

Even jubelend is De Volkskrant. “De Rode Duivels verjoegen vrijdag de Goddelijke Kanaries van het WK, met voetbal dat voor rust bij vlagen aan het spel van engelen deed denken. De Belgische Brazilianen Eden Hazard en Kevin De Bruyne ontloken op het daartoe geëigende podium en overvleugelden de echte Brazilianen, in de eerste helft superieur gebruik makend van de zeeën van ruimte die ze aangeboden kregen. Na de pauze overleefde België, en was het spel van engelen ingeruild voor het geluk van engelen.”

© AS

AS: ‘De Braziliaanse lammetjes tegen de Belgische wolven”

“Een wedstrijd die nog jaren in de herinnering zal voortleven. Jammer dat er geen verlengingen waren, want zo misten de fans (behalve de Belgen natuurlijk) een extra half uur sensationeel voetbal”, zag het Spaanse AS een zenuwslopende wedstrijd. “In de eerste helft gaf Roberto Martinez zijn Braziliaanse collega Tite een lesje in tactiek. In een kwartier tijd had België al meer kansen versierd tegen Brazilië dan het niet alleen op dit wereldkampioenschap, maar zelfs in de hele kwalificatie-fase tegen had gekregen. Zonder Casemiro om alles af te sluiten, was de Braziliaanse helft een weide waarop de Belgen als wolven op hun prooi konden springen. Na de rust reageerde de trotse vijfvoudige wereldkampioen, maar het beleg van de Brazilianen liep vast op een gigantische Courtois, die een bijna onoverkomelijke muur was.”

© L’Equipe

L’Equipe: “Titanenwedstrijd van Courtois”

De Franse sportkrant L’Equipe weet dat “underdog” België na de pijnlijke uitschakeling tegen Wales twee jaar geleden “ditmaal wel aan de verwachtingen heeft voldaan door op briljante wijze Brazilië te kloppen”. De meeste lof gaat ook hier naar Thibaut Courtois, die volgens de Fransen “een titanenwedstrijd” speelde: “Na 93 minuten had hij nog steeds de concentratie die nodig was om het schot van Neymar dat onder zijn lat dreigde te belanden te stoppen. Hij leverde een fenomenale partij af met negen cruciale reddingen. Als Kevin De Bruyne door de FIFA tot Man van de Match werd uitgeroepen, verdiende hij het ook om te worden beloond.”

Lees ook:Een match om nooit te vergeten: dit zijn onze punten na België-Brazilië, en ze liggen verduiveld hoog

Volgens het Spaanse AS zal deze partij niet snel vergeten worden, en gelijk hebben ze. “In een gedenkwaardige wedstrijd elimineerde België de WK-droom van Brazilië door de Goddelijke Kanaries met 1-2 te verslaan en het WK in handen te geven van Europese teams. De match was één van de momenten die in de loop der jaren herinnerd zullen worden, omdat het allesbehalve verlengingen had. Want vóór een dergelijk spektakel misten de fans (behalve de Belgen natuurlijk) een half uur extra sensationeel voetbal.”

© Gazzetta dello Sport

La Gazzetta dello Sport: “De Bruyne top, Neymar flop”

In Italië heeft de Gazzetta dello Sport het over “een sensationele uitschakeling” van de Brazilianen “na een eigen doelpunt van Fernandinho en een parel van Kevin De Bruyne. Neymar was slecht en viel enkel op door een duik. Nu zal het WK zeker gewonnen worden door een Europees land, alweer. De Belgen klopten de Brazilianen door een dodelijke eerste helft en een heroïsche tweede. Ze hebben nu al veertien keer gescoord met negen verschillende spelers. Het grootste verschil bij de Duivels was de positie van De Bruyne: bevrijd van zijn lagere positie naast Witsel was hij dodelijk tegen Brazilië. Nog meer door de afwezigheid van Casemiro. Zijn doelpunt was een streep die in voetbalscholen getoond moet worden. In het slot pakte hoogvlieger Courtois uit met een geweldige redding op een knal van Neymar.”