© *

Je douchespons, die zit misschien wel vol bacteriën

Scrubsponzen of loofahs mogen er dan heel erg 'wellness' uit zien, ze zijn ook een broeihaard van bacteriën. En die bacteriën zouden dan weer minder lief voor je huid zijn, zo blijkt uit onderzoek.

tib

Een kleurrijke spons of handschoen aan de douchekop ziet er wel gezellig uit, maar wat je niet ziet is dat deze spons een potentiële toplocatie is voor verschillende bacteriën. Uit een studie gepubliceerd in het vakblad Journal of Clinical Microbiology blijkt dat scrubhandschoenen of loofahs verschillende bacteriën kunnen bevatten. Die kunnen onder meer folliculitis, een ontsteking van de haarzakjes, veroorzaken, maar kunnen ook leiden tot bacteriële infecties wanneer je bijvoorbeeld al wondjes op de huid hebt.

Wanneer je scrubt, blijven er onvermijdelijk dode huidcellen achter op je scrubhandschoen. "Een warme en vochtige omgeving zoals een badkamer is een ideale omgeving voor bacteriën en schimmels, die zich in de handschoen gaan vestigen", legt de Amerikaanse dermatoloog Matthew Knight uit.

Hij raadt daarom aan om een loofah uit natuurlijk materiaal niet langer dan drie weken te gebruiken en zeker te vervangen wanneer hij gaat verkleuren of raar gaat ruiken. Plastic exemplaren zouden zo'n twee maanden mee kunnen, Daarnaast is het beter om scrubhandschoenen niet in de douche laten liggen, maar op een droge plaats te bewaren. Een alternatief voor een scrubhandschoen is een body scrub, die je met de handen kan aanbrengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer