Direct naar artikelinhoud
Tennis

Yanina Wickmayer: "Ik heb nooit helemaal bevrijd kunnen spelen"

Yanina Wickmayer.Beeld BELGA

Geen tweede achtste finale voor Yanina Wickmayer op Wimbledon. Donna Vekic ging na een felle strijd met 7-6, 6-1 door naar de laatste zestien. Vandaag zijn Elise Mertens en Alison Van Uytvanck aan de beurt.

Het was bloedheet op baan drie van de Al England Club toen Yanina Wickmayer (WTA 101) en Donna Vekic (WTA 55) zich gisteren klaarmaakten voor hun derde ronde. Geen Steve Darcis te bespeuren. Wickmayers Luikse coach ad interim zat uiteindelijk met zijn gezin aan de Belgische kust, al zal hij mogelijk wel een livestream hebben gezocht. Dan zag Darcis ook dat er in het begin van de partij veel spanning heerste aan beide zijden van het net. "Het was heel close, het voelde heel onwennig aan", gaf Wickmayer toe. "En bij mij is dat gevoel nooit echt geweken. Ik kon nooit helemaal bevrijd spelen. Zij serveerde wel goed. Nadat ze die eerste set binnenhaalde via een sterke tiebreak en een tikje geluk, zag je dat zij iets meer ontspannen aan die tweede set kon beginnen."

Bij 5-5 had de 28-jarige Antwerpse enkele kansjes om een break te forceren. "Ik had de indruk dat ik de betere was in de langere rally's", zegt Wickmayer. "Maar op de belangrijke momenten heeft zij echt goed geserveerd (Vekic eindigde met elf aces en 92 procent gewonnen punten op haar eerste opslag, FDW). Ik denk dat zij ook wel besefte dat ik in de langere rally's beter was en dus heeft ze wat meer risico's genomen met haar opslag en return. Ik heb geen slechte match gespeeld, maar was ook niet op mijn best."

Toch kan Wickmayer met een goed gevoel naar huis. Met deze derde ronde staat ze weer stevig in de top 100 en vooral het geëtaleerde tennis geeft haar de kans om omhoog te kijken. "Ik ben ontgoocheld, maar ik kan toch zeggen dat het dit jaar langzaamaan vooruitgaat. En hier heb ik toch weer een iets hoger niveau gehaald. Ik speel beter en beter en moet verder werken in die richting."

Dat doet ze in de VS, waar ook Darcis haar weer enkele weken zal vergezellen. "Vijf à zes weken in de VS, ja, maar als er één plek is waar ik graag vertoef dan is het daar wel."

Mertens en Van Uytvanck

Elise Mertens (WTA 15) neemt het vandaag in de derde ronde dan weer op tegen Dominika Cibulkova (WTA 33). De Slowaakse speelde twee keer eerder de kwartfinale op Wimbledon, werd door de promotie tot reekshoofd van Serena Williams uit de lijst van geplaatste speelsters geduwd en is nu dan ook op een missie om te tonen dat ze die status wel verdiende. Mertens en Cibulkova weten waarvoor ze spelen: een plaats in de tweede week van The Championships en een mogelijk duel met eerste reekshoofd Simona Halep.

En dan is er nog Alison Van Uytvanck. Vorig jaar sprak ze voor het eerst openlijk over haar relatie met collega Greetje Minnen. Ondertussen, en na haar fabuleuze prestatie op Wimbledon donderdag, kwam hun liefde ook bij de internationale pers in beeld. Tijdens haar persconferentie werd Van Uytvanck gevraagd of ze zichzelf als een rolmodel ziet. "Voor mij is er eigenlijk niets veranderd", bleef de Brabantse sereen. "Ik voel me niet bevrijd of zo, nu iedereen het weet. We besloten gewoon dat iedereen het mocht zien omdat ik sowieso gelukkig ben, of het nu met een man of een vrouw is. We moeten hier toch niet beschaamd over zijn? Ik heb geen ziekte. Het voelt gewoon goed dat ik kan tonen dat ik lesbisch ben."

Van Uytvanck hoopt vandaag te kunnen voortbouwen op het uitzonderlijke niveau dat ze haalde tegen Muguruza

Vandaag mag ze ook tonen dat haar stunt tegen Garbiñe Muguruza geen uitschieter is. Coach David Basile wist donderdagavond al dat het moeilijkste nog moest komen: Van Uytvanck met de voeten op de grond krijgen en tegelijkertijd toch nog een beetje laten zweven op dat uitzonderlijk niveau dat ze behaalde tijdens haar overwinning op de titelverdedigster.

Anett Kontaveit is een handige speelster die sinds twee jaar bezig is aan een stevige opmars. Twee keer eerder speelde Van Uytvanck tegen de 22-jarige Estse. Vorig jaar in de kwalificaties van Miami was Kontaveit de beste, een jaar eerder in Poitiers was onze landgenote aan het feest. "Ik moet proberen dat gevoel van in the zone te zijn mee te pakken - wat niet simpel wordt", zegt Van Uytvanck. "Ik weet van Kontaveit dat ze niet super bezig was voor Wimbledon, ze heeft toch een paar matchen verloren op gras (in Rosmalen en Mallorca ging ze er telkens in de eerste ronde uit, FDW). Ik denk wel dat ik haar wat kan ambeteren als ik goed kan variëren."

De ene Kiki is de andere niet

Gisteren speelden de zusjes Williams tegelijkertijd op het centercourt en baan 1 hun derde ronde op Wimbledon. Zevenvoudig winnares Serena (WTA 181) won met de nodige moeite (7-5, 7-6) van de Française Kiki Mladenovic (WTA 62), maar de finaliste van vorig jaar, Venus (WTA 9), verloor na een marathon van twee uur en veertig minuten met 2-6, 7-6, 6-8 van Kiki Bertens (WTA 20). Na de nederlaag van Madison Keys (WTA 10) blijven er nog maar twee dames uit de top tien over in Londen: Simona Halep (WTA 1) en Karolina Pliskova (WTA 7).