Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Waarom Kevin De Bruyne de man van de match is

"Nu willen we ook die finale"
Beeld Photo News

Kevin De Bruyne werd door de FIFA gelauwerd als de man van de match waarin België Brazilië naar huis stuurde. Zijn doelpunt in de eerste helft bleek beslissend. De Bruyne bleef er - had u iets anders verwacht? - erg rustig en nuchter bij.

en

Alweer zo'n haarfijne counter en een fantastisch doelpunt. Deze keer was de laatste trap voor De Bruyne. Met een snoeihard gekruist schot liet 'KDB' Alisson kansloos. "Die aanval was inderdaad goed uitgespeeld. Ik zag een gaatje en probeerde te schieten. Dat zijn zo van die momenten. Hij vloog er super in. Die bal ging echt snel. Op een halve seconde was hij binnen. Ik raak hem heel goed en hij gaat er keurig in. We waren met drie mee om het verschil te maken. De acht die achterin bleven hebben een uitstekende job gedaan om ons de mogelijkheid te bieden om voorin de beslissing te kunnen forceren. We hielden Romelu en Eden voorin. Dat was het risico dat we namen en het leverde ons een aantal kansen op.

"De 0-2 bij de rust verdienden we. Het tactisch plannetje werkte in die eerste 45 minuten. Op dat moment wisten ze niet echt wat ze moesten doen. Brazilië was in de tweede helft aanvallend sterk. Tactisch draaiden ze bij en op het middenveld hadden we het moeilijk. Op dat moment hebben we getoond dat we ook in staat zijn om te knokken. Het werd een karaktertest en zo hebben we de overwinning binnengehaald."

'Het werd een karaktertest en zo hebben we de overwinning binnengehaald'
Kevin De Bruyne

"De wereld kijkt mee"

Frankrijk wacht dinsdag in de halve finale. Winnen en de finale in Moskou is een feit. Een nederlaag en dan reizen de Rode Duivels naar Sint-Petersburg voor de troosting. "We hebben sowieso nog twee matchen te gaan en hopelijk is de tweede in Moskou. Het belangrijkste in het voetbal is prijzen pakken. Frankrijk heeft een uitzonderlijk goede ploeg, maar in de halve finale van het WK weet je dat er geen zwakke tegenstander meer uit de bus komt. Alle 32 landen op een WK kunnen voetballen. Dat is gebleken. Er zijn er 10 tot 15 naar Rusland gekomen om het WK te winnen. De verschillen worden nu echt miniem. Elk land speelt anders. Vanaf morgen (zaterdag, red.) gaan we kijken waar onze kansen liggen tegen de Fransen. We gaan er alles aan doen om fysiek en mentaal klaar te zijn. We gaan gewoon tot het gaatje. Als ze dan beter zijn, dan is dat de wet van het voetbal, maar we moeten proberen alles te winnen nu."

'We gaan gewoon tot het gaatje. Als ze dan beter zijn, dan is dat de wet van het voetbal, maar we moeten proberen alles te winnen nu'
Kevin De Bruyne

Met het bereiken van de halve finale evenaren de Duivels de prestatie van Mexico '86. "Persoonlijk heeft het mij nooit gestoord dat dat verhaal en de term 'gouden generatie' altijd weer werden opgerakeld. Wij willen iets moois neerzetten en zijn heel fier dat we in de halve finale staan. De top vier op een WK daar kan je blij mee zijn, maar nu willen we ook die finale. De hele wereld kijkt mee. Elke speler kan maar een paar keer een WK spelen in zijn leven. Nu moeten we er alles voor doen. Ik wil alle beelden van de pleinen in België zien. Dat kan ons alleen maar meer motiveren."