Zo onderscheid je volkorenbrood van bruin geverfd witbrood
Voedingswetenschapper Prof. dr. Fred Brouns (Maastricht University) vertelt in zijn college bij de Universiteit van Nederland alles over brood en scheidt voor jou het kaf van het koren: wanneer is een volkorenbrood écht volkoren?
Over het wel of niet eten van brood zijn de meningen verdeeld: het zou niet goed voor je zijn, de gluten in het brood zouden je dik maken, diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken en volgens sommige voedselgoeroes zou het zelfs ADHD en epilepsie kunnen veroorzaken. Aan de andere kant geven instanties zoals het Voedingscentrum het advies om juist wél brood te eten: er zitten allerlei voedingsstoffen in die goed zijn voor je weerstand.
Hoe zit het nu precies? Het brood waar het Voedingscentrum over spreekt, is een specifiek soort brood. Namelijk volkorenbrood. Het blijkt alleen nogal lastig om een écht volkorenbrood te vinden in de supermarkt, want heel wat zogenaamd bruine broden in de supermarkt zijn eigenlijk bruingekleurd witbrood.
Tarwekorrel
We moeten eerst kijken naar waar brood van gemaakt is: tarwekorrels. De tarwekorrel bestaat uit drie onderdelen: de zemel, de kiem en de meelkern. De zemel is een vliesje wat om de tarwekorrel heen zit. Hierin zitten de vezels van de tarwekorrel, een aantal vitamines en mineralen. Bovenop de tarwekorrel zit de kiem. Hierin zitten onverzadigde, gezonde vetten en de vitamines B en E. Kortom: de meeste voedingsstoffen.
Dan blijft er nog één onderdeel over: de meelkern. De meelkern bestaat uit zetmeel en eiwit. Het bevat eigenlijk geen voedingsstoffen maar slechts lege calorieën. Van deze meelkernen wordt bijvoorbeeld de witte tarwebloem gemaakt die je in de supermarkt koopt om bijvoorbeeld taart te bakken.
Zemel en kiem
Terug naar het brood. Om volkorenbrood te maken, worden altijd eerst de zemel en de kiem, die niet zo lang houdbaar zijn, gescheiden van de langer houdbare bloem. De voedingsstofrijke zemel en kiem worden vervolgens gemengd met volkoren tarwemeel en samen vormen die het volkorenbrood.
De clue zit ‘m nu in het tarweMEEL. Want je mag een brood pas ‘volkoren’ noemen als de zemel en kiem gemengd zijn met meel. Als het brood gemaakt is van tarweBLOEM, is het gewoon witbrood, ook al ziet het er bruin uit.
Maar hoe weet je dan of het brood in de supermarkt volkoren is? Dan moet je even goed op de verpakking van het brood kijken. Wil het brood volkoren zijn, moet het hoofdbestandsdeel tarwemeel zijn, en niet tarwebloem. Neem in het vervolg dus je leesbril mee naar de supermarkt zodat je de kleine lettertjes goed kunt lezen!
Bekijk hieronder het college van Universiteit van Nederland waar voedingswetenschapper Prof. dr. Fred Brouns antwoord geeft op de vraag: Zijn we straks allemaal allergisch voor brood?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
-
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
Wat heb je nodig? (voor 4 personen) 600 g kippenhaasje 1 ui, gesnipperd 2 el geraspte verse gember 1 chilipeper, fijngehakt 1 el garam masala sap van 1/2 limoen 2 el sojasaus olijfolie peper en zout Voor de rijstsalade: 1 rode ui, gesnipperd 200 g verse ananas, in blokjes 200 g witte rijst 200 g rode kidneybonen, gespoeld, uitgelekt 3 el fijngehakte munt -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
Vergeet pasta en pizza: de espresso is minstens even heilig voor het Italiaanse volk. Zo heilig dat ze vinden dat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hoort te staan. De Italiaanse commissie heeft dat voorstel voorlopig verworpen, tot groot ongenoegen van de Italianen. “De meesten van ons hebben een vaste koffiebar waar we elke dag onze espresso drinken.” -
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
-
PREMIUM
Hoe pak je koken aan op drukke werkdagen? 3 ouders delen concrete tips: “Door amper 2 keer te koken heb ik eten voor 7 dagen”
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
Gebruik je geregeld exotische smaken als gember, kurkuma, zoete aardappel of citroengras in de keuken? In de plaats van ze elke keer opnieuw te kopen, kweek je ze voortaan gewoon zelf. En dat gaat veel gemakkelijker dan je denkt. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je het aanpakt. -
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerCooks Roy
Myriam Dekuyper
kristof De Beck
Johan Dingemanse
Leo Verbeek