Man zonder papieren beschuldigt MR-gemeenteraadslid van afpersing: “3000 euro in ruil voor verblijfspapieren”

Een man zonder papieren beschuldigt MR-gemeenteraadslid Alain Nimegeers (61) ervan hem afgeperst te hebben. Voor 3.000 euro beloofde hij zijn verblijfspapieren in orde te brengen, dat meldt RTBF.

adm

De anonieme man zonder papieren zegt aan de Franstalige openbare omroep dat Nigemeers hem aangeboden heeft om zijn regularisatie in orde te brengen voor de ronde som van 3.000 euro. De anonieme man kan zijn verhaal staven met geluidsopnames die hij stiekem maakte tijdens zijn gesprekken met het MR-gemeenteraadslid.

Nimegeers moest in mei ontslag nemen uit de gemeenteraad na zijn verhuis naar Wallonië, maar de feiten dateren van toen hij nog in Brussel woonde. De persoon die de verblijfsvergunning aangeboden kreeg - de RTBF noemt hem Samir, een schuilnaam - zei dat hij “meneer Nimegeers ontmoet heeft dankzij een kennis”, die “contact had met meneer Nimegeers om een sociale woning te krijgen na betaling van 2.000 euro.”

Papieren in ruil voor 3.000 euro

De 32-jarige man van Marokkaanse afkomst verklaarde dat hij Nimegeers eind januari voor het eerst ontmoette in een café in het noorden van Brussel. “Hij heeft me toen gezegd dat hij voor papieren kon zorgen voor een som van 3.000 euro”, zei hij aan RTBF. Drie dagen later maakt de man tijdens een tweede ontmoeting 2.750 euro over. De rest van het bedrag had hij niet bijeen kunnen zamelen.

Volgens RTBF beloofde het toenmalige gemeenteraadslid binnen de drie maanden een gunstig resultaat. Samir heeft sindsdien geen goed nieuws ontvangen, maar kon wel een nieuwe ontmoeting regelen met Nimegeers. In het gesprek dat Samir opnam en doorspeelde naar RTBF, zegt Nimegeers dat zijn contacten op zijn vraag aan het werk zijn om een dossier in te dienen, “voor de woning of voor de papieren”.

Nimegeers ontkent

In een reactie bevestigt Nimegeers dat hij de sans-papier heeft ontmoet, maar ontkent hij dat hij geld heeft gevraagd of ontvangen. Hij zegt dat hij aan de man uitgelegd heeft dat hij zijn dossier aan Theo Francken zou overmaken, maar dat hij niets meer kon doen. “Ik weet niet wat er achter mijn rug gebeurd is. Die sans-papier heeft geprobeerd me in de val te lokken”, zegt Nimegeers, die spreekt van een “complot in de context van de verkiezingscampagne”. Hij zal een advocaat onder arm nemen om de zaak uit te klaren.

Samir stapte op zijn beurt naar de Franstalige antiracismebeweging MRAX, die de bewijzen in het dossier zal overmaken aan de procureur des Konings van Brussel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen