Direct naar artikelinhoud
De dag van

Hoeveel kost de allerduurste Volkswagen Kever?

De Volkswagen Kever, een lieflijk autootje met een donkere geschiedenis.Beeld rv

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Volkswagen Keverdag.

De Volkswagen Kever, een lieflijk autootje met een donkere geschiedenis. Dat icoon van de automobielindustrie rolde in 1938 voor het eerst van de band. In Duitsland, uiteraard. Leg plaats en tijd samen en het begint al te dagen welke donkere geschiedenis aan dat beestje kleeft. De kever was een ontwerp van Ferdinand Porsche - die van de Porsche, dus - en in opdracht van de führer zelve. Hij wou een auto op de markt voor het gewone volk. Vandaar Volkswagen.

Volkswagen bouwde tussen 1938 en 2003 maar liefst 21.529.464 Kevers.

In die beginperiode rolden er 210 stuks van de band, maar de productie viel stil tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas na de oorlog kwam het pas echt op gang. In totaal werden er maar liefst 21.529.464 exemplaren geproduceerd. Een onnoemelijk succes. In de Auto van de Eeuw-verkiezing in 1999 viel de Kever nét naast het podium. Ze moest enkel de Ford T, de Mini Cooper en de prachtige Citroën DS voor zich dulden. In 2003 was het uit met de pret en rolde de laatste authentieke Kever van de markt. Een hernieuwd model genaamd New Beetle, dat eruit ziet als een stuk speelgoed, nam de fakkel over.

Toch blijft de liefde voor die originele Kever bij velen intact. In Noord-Holland wordt die nalatenschap vandaag gevierd met een enorm VW Beetle-feest. Van collectors items weten we dat ze duur zijn, maar hoeveel betaal je daar dan precies voor? Hoeveel kost de duurste Beetle ooit?

Het antwoord bestaat uit zes cijfers. In april telde een verzamelaar een slordige 104.376 euro neer voor een VW Kever. Al was dat niet zomaar een Beetle, het was Herbie. Het autootje waarvan sprake speelde de hoofdrol in de films Herbie Goes to Monte Carlo en Herbie Goes Bananas, uit de hyperpopulaire reeks films over Herbie, een autootje met een eigen wil en persoonlijkheid. 100.000 euro is een smak geld, maar op persoonlijkheid valt geen prijs te plakken.

Herbie, de duurste VW Kever ooit.Beeld rv