Geredde Thaise voetballers “in goede gezondheid”, reddingsactie tijdelijk gestaakt

In Thailand zijn een aantal voetballers succesvol uit het ondergelopen grottencomplex bevrijd, nadat ze ruim twee weken vastzaten. Volgens lokale media zijn zes jongens uit de grot gehaald, maar volgens de gouverneur en reddingswerkers zijn er vier intussen gered. De actie werd voorlopig gestaakt en wordt morgen verdergezet.

rrln

LEES OOK: Ultieme reddingsactie om Thaise voetballertjes uit grot te halen: “Operatie kan dagen duren”

LEES OOK:Vlaamse duiker over reddingsoperatie in Thailand: “Dat het risicovol is, is een understatement”

Lokale media melden dat de eerste twee jongens, begeleid door duikers, rond 12.40 uur Belgische tijd (17.40 uur lokale tijd) naar buiten. Ze werden onderzocht door een medisch team ter plaatse. Vervolgens zijn ze per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

Niet veel later verlieten nog eens vier andere jongens de grot, meldt Reuters. Het is nog niet duidelijk in wat voor toestand ze verkeren.

Een Australische dokter die nauw betrokken bij de reddingsoperatie en in de grot aanwezig is, zou hebben besloten om de zwakste jongens als eerste te bevrijden. Hij zou dat besloten hebben omdat de omstandigheden in de grot het beste zijn sinds tien dagen: het waterpeil is enorm afgenomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In totaal zaten er twaalf voetballers (tussen de 11 en 16 jaar) en hun 25-jarige trainer vast in de grot. Voor ieder van hen staat een medisch team klaar. Het plan is om de jongens na een eerste medische keuring individueel naar het ziekenhuis van Chiang Rai, zo’n 60 kilometer, te vervoeren per ambulance. Er staan ook dertien helikopters klaar, mocht er iemand in kritieke toestand verkeren.

Reddingsoperatie sneller verlopen dan gedacht

De reddingsoperatie ging om 05.00 uur Belgische tijd van start. Geschat werd dat de eerste jongens niet voor 16.00 uur de ingang van de grot zouden bereiken. De bevrijding van de eerste twee verliep dus beduidend sneller dan gedacht.

Volgens de leider van het reddingsteam kan de hele operatie twee tot vier dagen duren.

Het reddingsteam bestaat uit dertien buitenlandse duikers, vijf Thaise collega’s en vijf leden van de Thaise marine. Iedere jongen wordt door het circa vier kilometer lange parcours begeleid door twee duikers.

De groep kwam op 23 juni vast te zitten, nadat het tunnelcomplex onder water kwam te staan door de hevige regenval.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer