Direct naar artikelinhoud
Reality-tv

Hoe heel Groot-Brittannië platgaat voor 'Temptation'-variant 'Love Island'

Deelnemers aan 'Love Island' ontspannen in hun villa op de Balearen.Beeld BELGAIMAGE

Niet alleen het WK voetbal houdt de Engelsen in de ban. Love Island, de Britse versie van Temptation Island, wordt even druk besproken, tot in het parlement. 'Dit gaat over relaties en hoe mensen met elkaar omgaan en elkaar afwijzen.'

Wat de brexit is? De 21-jarige Hayley uit Liverpool hoorde het even donderen in Keulen toen ze met collega-kandidaten uit Love Island gezellig over de actualiteit zat te kletsen aan de rand van het zwembad. Dat haar land niet langer lid van de Europese Unie wil zijn? Wist ze niet. "Betekent dat dan dat we geen bomen meer zullen hebben?", voegde ze om onduidelijke redenen toe.

Voor deelname aan realityprogramma's mag een minimum-IQ of een basiskennis actualiteit dan wel geen vereiste zijn, dat de jonge Hayley de brexit niet kent, verbaast vele Britten. Neem daarbij het leuke statistiekje dat veel meer Britse jongeren zich dit jaar kandidaat stelden voor Love Island – ze waren met 85.000 –, dan om aan de universiteiten van Oxford en Cambridge te mogen studeren. Cultuurpessimisten zien er voldoende bewijs in. "Een gemene, seksistische, apocalyptisch smakeloze, immorele, zieke, misselijkmakende gruwel, gemaakt door idioten voor idioten", zei tv-presentator Gilles Coren in The Times.

Elf vrijgezellen worden gedropt in een villa op Mallorca waar zeventig camera's hen continu in de gaten houden

Van partner wisselen

Love Island is de Britse variant op Temptation Island, al doen er geen koppels mee. Elf vrijgezellen worden gedropt in een villa op Mallorca waar zeventig camera's hen continu in de gaten houden. De deelnemers moeten koppels vormen – uit liefde, omdat ze elkaar leuk vinden of voor het geld. En cours de route kunnen ze van partner wisselen. Wie single blijft, valt af. Een van de twee deelnemers van het winnende koppel krijgt uiteindelijk een cheque van 50.000 pond (zo'n 56.000 euro).

De insteek mag dan anders zijn, de discussies rond Love Island roepen vergelijkingen op met Temptation Island. Al gaat het er aan de andere kant van het kanaal nog feller aan toe. De tabloids volgen alle ins en outs van het programma op de voet, maar ook de meer serieus geachte kranten besteden online en op papier veel kolommen aan het programma. The Guardian publiceert regelmatig een stuk en The Independent heeft een liveblog. Enkele parlementsleden van de Labour-partij hebben dan weer een WhatsApp-groepje waar ze bijkletsen over het programma en hun stemgedrag op elkaar afstemmen. Dat Love Island de Britten beroert, is het minste wat je kunt zeggen. Met vier miljoen kijkers op de kleine zender ITV 2 is het vierde seizoen uitgegroeid tot het meest besproken onderwerp, naast de prestaties van de Engelse ploeg op de worldcup.

Net zoals 'Temptation Island' blijkt 'Love Island' populair bij jongere, hoger opgeleide Britten

Akkefietjes

De analyses en discussies gaan niet alleen over wat de kandidaten uitkramen. En lang niet iedereen ziet in Love Island het ultieme bewijs dat het morele verval definitief is ingezet. "De show gaat over diepere kwesties dan de akkefietjes tussen geliefden of hun perfecte lichamen", schreef The Observer afgelopen weekend in een lange analyse over waarom het oké is om naar Love Island te kijken.

Net zoals Temptation Island blijkt Love Island populair bij jongere, hoger opgeleide Britten die doorgaans wel weten wat brexit is. De realityreeks wordt niet als voyeurisme gezien, maar als een programma over relaties en hoe mensen met elkaar omgaan en elkaar afwijzen, stelt The Observer. "Ik voel me als David Attenborough die de raciale dynamiek of de spanningen tussen vrouwen analyseert in vergelijking met hoe mannen met elkaar omgaan", wordt een geschiedenisstudent geciteerd. 

Ook het parlement debatteert al eens over Love Island. Tijdens het vorige seizoen besprak het Engelse Hogerhuis of er strengere regels rond roken op televisie moesten komen. Dit seizoen zorgde het gedrag van een van de mannelijke deelnemers tot een breed debat over psychologisch misbruik in relaties. De man excuseerde zich even later voor de camera.