Direct naar artikelinhoud
Toerisme

Het bootcamp in het buitenland: nieuwe reistrend bereikt België

Veel toeristen gaan op reis om daar een bootcamp te volgen.Beeld Thinkstock

Waarom zou je aan een zwembad gaan liggen als je ook een stevige work-out kan doen? In de Verenigde Staten is het bootcamp op reis al een ware hype. Maar ook Belgen vinden via buitenlandse sites hun weg naar de bootcampvakantie. 

Wereldwijd kiezen steeds meer toeristen ervoor om op hun reisbestemming hard te gaan zweten. Niet per se omdat ze een land met tropisch klimaat uitpikken, maar omdat ze op reis graag veel willen sporten. In de VS is het de nieuwe trend, zo bericht de financiële site Marketwatch. Duizenden Amerikanen die via gespecialiseerde reisagentschappen op bootcamps gaan over heel de wereld.

‘Deelnemers krijgen een programma op maat om spieren te kweken of af te vallen’
Jasminka Hoek, Xtreme Gap Year

Daar ruilen sportievelingen hun strandstoel in voor een paar uur zware fitnessoefeningen. In België zijn er nog geen reisorganisaties die op deze boot zijn gesprongen, maar Belgen trekken er nu via buitenlandse sites op uit, om bijvoorbeeld in Thailand gewichten te gaan heffen. “Fitnessreizen zijn het laatste half jaar populair geworden in Nederland en België”, zegt Jasminka Hoek, van het Nederlandse Xtreme Gap Year, dat bootcamps aanbiedt in Thailand en Bali. “Deelnemers krijgen een programma op maat afhankelijk van of ze spieren willen kweken, of net willen afvallen.” 

De beschikbare sporten van Xtreme Gap Year variëren per land. Wie naar Thailand gaat, kan daarvan de nationale sport muay thai proeven. Maar omdat muay thai nogal een gevaarlijke variant is van het kickboxen, raadt Hoek iedereen ook wel aan om zich goed te laten verzekeren. 

Er zijn mensen die thuis niet van de zetel geraken en zich rigoreus willen onderdompelen in sport en de andere groep 'sportverslaafden'

Volgens Hoek zijn er twee types gegadigden voor de bootcampvakanties. Enerzijds mensen die thuis niet van de zetel geraken en zich rigoreus willen onderdompelen in sport. “De andere groep zijn sportverslaafden”, zegt ze. “Ze vinden het jammer dat ze hun regime in de vakantie niet kunnen verderzetten. Als je veel fitnest en je ligt een weekje stil, dan zal je dat nadien voelen.” 

Niet iedereen zoekt het zo ver van huis. Ook in Spanje en Portugal worden bootcampvakanties aangeboden. Dat gaat dan van bootcamps die een paar dagen tot een week duren. “Doorgaans werken we in kleine groepjes van zes tot acht personen”, zegt De Renate Horta, die op Ibiza een villa uitbaat waar bootcamps, detox- en yogavakanties plaatsvinden. “Alleen zo kunnen we individuele programma’s opstellen. De bedoeling is dat de deelnemers thuis ermee verdergaan.”  

Gezonde voeding

Bij aankomst krijgen de bootcampers – vaak Belgen of Duitsers, zegt ze – een screening van een sportleraar om te zien wat ze precies willen bereiken en wat hun fitnessniveau is. Dan wordt er een programma opgesteld met sport en gezonde voeding. Als het schema met work­outs er ’s avonds op zit, krijgen de deelnemers yogaoefeningen of maken ze een wandeling. 

Andere fans van het bootcamp steken gewoon de grens over om zich in Nederland aan intense fitness te wagen. Op de website van The Bootclub wisselen Nederlanders en Belgen elkaar af om feedback te geven over het programma. En om hun prestaties te delen.  

“Ik denk dat het belangrijk is om mensen uit hun slechte ritme te halen”, zegt Sjoerd de Bruijn van The Bootclub. “Wij tonen hen dan met coaching hoe het anders kan. Door een combinatie van goed eten, beweging en goed slapen willen wij hun gedrag veranderen.” 

'Bij ons doen wielervakanties het wel echt goed, omdat de wielersport hier heel populair is'
Piet Demeyere, woordvoerder van Tui

Touroperators zoals Tui en Thomas Cook/Neckermann hebben een assortiment aan sportvakanties, maar fitnessbootcamps zitten daar nog niet tussen. “Reizen met sport als thema zijn wij pas in de laatste drie jaar gaan organiseren”, zegt Piet Demeyere, de woordvoerder van Tui. “Bij ons doen wielervakanties het wel echt goed, omdat de wielersport hier heel populair is. Bootcamps zijn nog iets te veel een nichemarkt. Maar de sportvakanties zijn we wel absoluut aan het uitbreiden. We bekijken op dit moment nog waar de vraag precies zit.”