Dinsdag en woensdag spoorstaking: slechts één op drie treinen rijdt

© Photo News

Dinsdag en woensdag is opnieuw een staking gepland bij het spoor. Het is afwachten of de minimale dienstverlening, die bij de staking van eind juni voor het eerst werd geactiveerd, ook nu soelaas biedt. Spoorwegmaatschappij NMBS waarschuwt net als vorige keer alvast voor “zeer sterk verstoord treinverkeer” en dat voor zowel dinsdag als woensdag van de eerste tot de laatste trein.

Reizigers moeten ondanks de alternatieve dienstverlening rekening houden met het feit dat er aanzienlijk minder treinen zullen rijden, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Gemiddeld gaat het voor beide dagen om één op de drie treinen. Er wordt gefocust op de ochtend- en avondspits en vooral dan op de IC-treinen die grote steden met elkaar verbinden.

Daarnaast zullen ook enkele L-treinen en S-treinen rijden, maar dat enkel tijdens de ochtend- en avondspits. De meeste P-treinen rijden niet uit, aldus de woordvoerder. Hij geeft reizigers het advies om regelmatig de routeplanner van de NMBS te checken. Dat kan zowel via de website als via de app, zegt Temmerman. Voor de alternatieve dienstregeling van dinsdag is dat nu al mogelijk, voor die van woensdag kan dat vanaf dinsdagochtend.

“Geen extra treinen naar de kust”

De NMBS geeft ook mee dat er dinsdag en woensdag geen extra treinen naar de kust zullen rijden en heeft het over zeer ernstig verstoord verkeer. Festivalgangers die met de trein naar Dour gaan, kunnen zich eveneens verwachten aan sterke hinder, al worden wel een aantal extra treinen ingelegd naar het station Saint-Ghislain. Ook hier is de routeplanner checken de boodschap.

De Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) legt vanaf dinsdagochtend 3 uur voor 48 uur het werk neer uit onvrede met de manier waarop het beroep van treinbestuurder heropgewaardeerd zou worden. Volgens de vakbond komt die heropwaardering in de realiteit voor het merendeel van de treinbestuurders neer op een verlies aan inkomsten en een hogere productiviteit. Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) en de nieuwe spoorbond Metisp-Protect sloten zich bij de actie aan.

Door de nieuwe wet op de minimale dienstverlening bij de NMBS moet het spoorpersoneel op voorhand laten weten of ze tijdens de staking toch willen werken. De NMBS kan zo een dienstregeling uitwerken op basis van het beschikbare personeel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen