© hbvl

Nederlander steelt voor 15.000 euro van elektrozaak in Neerpelt met simpele truc

Een Nederlander heeft op opmerkelijke wijze vier grote televisietoestellen met een totale waarde van 15.000 euro gestolen van elektrozaak Wara in Neerpelt. Nadat hij donderdag op prospectie was geweest in de winkel, liet hij ze vrijdag leveren in een pand in Eindhoven. Om de betaling af te ronden verzocht hij de medewerker van Wara mee te rijden naar de bank. Eenmaal aangekomen nam hij echter de benen en op het afleveradres was nadien geen spoor meer van de toestellen.

Geert VAN BAELEN

Medewerker Tom van de Neerpeltse zaak kan achteraf nog altijd moeilijk vatten dat iemand zo misbruik kan maken van zijn vertrouwen. Donderdag kwam een man, een Nederlander, in de winkel. Hij zocht vier grote televisietoestellen voor zijn loungebar in Eindhoven. “Vrijdag wou hij de toestellen al geleverd hebben. Tot zover geen probleem. Ik kwam aan bij zijn zogezegde pand. Het lag wat afgelegen, en de zaak leek me ook gesloten. Vervolgens zette ik de televisies af en maande hij me aan om hem met de auto te volgen naar de bank waar hij geld zou afhalen om me te betalen. Ik vond dat niet vreemd, want dat had ik eerder al eens meegemaakt zonder problemen.”

Het werd een lange rit naar het centrum van Eindhoven. “Onderweg hield hij zelfs halt en stapte hij uit om me gerust te stellen dat we er bijna waren. Toen gaf hij in elk geval nog niet de indruk dat hij van me af wou. En inderdaad niet veel later stopten we aan wat een bankkantoor leek. We stapten uit. ‘Ik ga vlug het geld halen’, vertelde hij me. In dit gebouw, wees ik. Hij gaf aan dat het wat verder was en dat ik moest wachten. Hij stapte toen terug in zijn auto en reed weg. Na een tijdje belde ik hem weer op. Hij nam op en zei dat hij snel terug zou zijn. Wat later stuurde hij me zelfs nog een berichtje dat hij er aankwam. Maar hij daagde niet meer op natuurlijk, en zijn telefoonnummer was uiteindelijk ook niet meer bereikbaar. Ik ben nog teruggekeerd naar het afleveradres, maar daar zag ik door een raam dat de tv’s weg waren.”

Camera

Peter Kriekemans, ceo van Wara, zegt dat er een pv van de diefstal is opgemaakt bij de politie in Eindhoven. “We hebben ook de bewakingsbeelden overgemaakt waarop de man duidelijk te zien is toen hij donderdag naar de tv’s kwam kijken”, vertelt Kriekemans die andere retailers wil waarschuwen voor deze vorm van oplichting. Er was ook geen voorschot betaald. “Hij zou de volledige betaling regelen bij het leveren, en verkocht een heel verhaal en straalde hierbij heel wat vertrouwen uit. Op deze manier zijn we nog nooit opgelicht.”