Direct naar artikelinhoud
Spoorstaking

Zware hinder op het spoor door nieuwe staking: amper 1 op de 3 treinen rijdt

Zware hinder op het spoor door nieuwe staking: amper 1 op de 3 treinen rijdt
Beeld Photo News

Het treinverkeer is deze ochtend sterk verstoord door een tweedaagse staking bij het spoor. Slechts 1 op de 3 treinen rijdt vandaag uit. Ook morgen wordt er veel hinder verwacht. 

Tijdens deze staking is opnieuw de wet op de minimale dienstverlening van kracht. "Ongeveer één op de drie treinen rijdt", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Maar ook in die minimale dienstverlening zijn hier en daar treinen afgeschaft, dus raadt de NMBS reizigers aan voor hun vertrek de routeplanner van de NMBS te raadplegen.

"De focus ligt opnieuw op de piekuurtreinen, 's ochtends en 's avonds, vooral op de IC-treinen die de grote steden met elkaar verbinden", zegt Temmerman. "Van de L-treinen en van de Brusselse S-treinen zal er ook een aantal rijden. De piekuurtreinen (P) rijden amper, maar dat is op een zomerdag sowieso het geval."

Twitter bericht wordt geladen...

Geen extra treinen naar de kust

Wie met het mooie weer naar de kust wil, wordt aangeraden een alternatief voor de trein te zoeken. "Door de alternatieve dienstregeling zullen er geen extra treinen naar de kust ingelegd kunnen worden. Er zullen er zelfs minder rijden dan normaal."

De Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) legde vanochtend om 3 uur voor 48 uur het werk neer uit onvrede met de manier waarop het beroep van treinbestuurder heropgewaardeerd zou worden. Volgens de vakbond komt die heropwaardering in de realiteit voor het merendeel van de treinbestuurders neer op een verlies aan inkomsten en een hogere productiviteit. Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) en de nieuwe spoorbond Metisp-Protect sloten zich aan bij de actie.