Direct naar artikelinhoud
Spanje

Dooi tussen Madrid en Catalonië na topontmoeting Torra en Sánchez

►Catalaans regiopremier Joaquim Torra (links) en premier Pedro Sánchez.Beeld AP

Gisteren vond in Madrid een ontmoeting plaats tussen premier Sánchez en de Catalaanse regiopremier Joaquim Torra. Ze behandelden elkaar zo hoffelijk mogelijk: met geschenken, een wandeling door de paleistuin en niet te veel nadruk op het meningsverschil over de Catalaanse zelfbeschikking.

Het was voor het eerst in twee jaar dat er een officiële ontmoeting plaatsvond tussen een Spaanse en Catalaanse premier. De ontmoeting kwam er na een plotselinge wisseling van de wacht in het regeringspaleis in Madrid. Met de steun van de Catalaans-nationalisten trad de sociaal-democraat Pedro Sánchez aan in juni. Sánchez liet, in tegenstelling tot zijn voorganger Rajoy, onmiddellijk zijn goede wil blijken tegenover de Catalanen. De politici en protestleiders in de gevangenis werden overgebracht van Madrid naar Catalonië. Daarnaast hief Sánchez het intensieve toezicht op de Catalaanse financiën op.

En nu werd een aanvang genomen met de dialoog tussen Spanje en Catalonië. "Deze regering voelt zich verantwoordelijk om te lijmen wat kapot is gegaan in de Catalaanse samenleving", lichtte vicepremier Carmen Calvo na afloop van de ontmoeting toe.