WK 2018 - Dembélé vervangt geschorste Meunier in clash tegen Frankrijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bondscoach Roberto Martinez heeft een verrassing van formaat uit zijn hoed getoverd voor de halve finale van vanavond in Sint-Petersburg tegen Frankrijk. Vooraf werd verwacht dat Yannick Carrasco of Thomas Vermaelen de geschorste Thomas Meunier zou vervangen, uiteindelijk is het Mousa Dembélé geworden. De middenvelder van Tottenham Hotspur verscheen dit toernooi alleen nog maar tegen Engeland aan de aftrap, toen de Rode Duivels met een B-elftal startten omdat de kwalificatie al op zak was. In de voorbereiding startte hij tegen Portugal, maar toen wist hij als vervanger van de geblesseerde Axel Witsel niet te overtuigen.

In plaats van de offensieve Carrasco of de verdedigende oplossing met Vermaelen, kiest Roberto Martinez voor het voetballend vermogen van Dembélé. Een extra man op het middenveld, het wijst er nog maar eens op dat de bondscoach denkt dat daar ook tegen Les Bleus de sleutel van de wedstrijd ligt.

Na het tactische meesterstuk tegen Brazilië was het afwachten hoe Roberto Martinez het duel tegen de Fransen zou aanpakken, de bondscoach liet de voorbije dagen niet in zijn kaarten kijken. Naast de vervanging van Meunier door Dembélé, was er voor het overige weinig noodzaak om te veranderen na de knalprestatie tegen de Seleçao. Deze keer zal Chadli bij balverlies wat dieper moeten terugzakken, er staan immers maar drie zuivere verdedigers op het veld.

Thibaut Courtois staat in Sint-Petersburg in doel, met voor hem een defensie met daarin Toby Alderweireld, Vincent Kompany en Jan Vertonghen. Op het middenveld vinden we regulator Axel Witsel en Marouane Fellaini terug, met daarnaast Dembélé en Chadli. Kevin De Bruyne zal opnieuw een zwervende rol krijgen tussen middenveld en aanval, voorin speelt schaduwspits en aanvoerder Eden Hazard in steun van topschutter Romelu Lukaku.

De Rode Duivels schreven vrijdag al geschiedenis met de uitschakeling van Brazilië en de kwalificatie voor de halve finales, vier dagen later staat er een eerste WK-finale in de geschiedenis van het Belgische voetbal op het spel. Ze kunnen dus beter doen dan de generatie van 1986, die in Mexico na een verloren halve finale op de vierde plaats strandde.

Na de mirakelzege tegen Japan, waarin de Rode Duivels vanuit een schijnbaar verloren positie terugknokten, en de eliminatie van toernooifavoriet Brazilië, is de prestatie van de Belgen nu al historisch. Dat neemt niet weg dat de honger naar een eerste finale ooit groot is. Het zal nodig zijn, want met Frankrijk kruist er voor de tweede keer op rij een bijzonder lastige tegenstander het pad van de Rode Duivels. Een team dat de ruimtes graag gesloten houdt en zelf via Kylian Mbappé durft te mikken op de snelle omschakeling.

Bron: Belga