VUB-rector Caroline Pauwels.
Volledig scherm
VUB-rector Caroline Pauwels. © BELGA

VUB voert onderzoek naar samenwerkingen met China ondanks negatief advies Staatsveiligheid

BinnenlandBij de VUB loopt volgens het tijdschrift Knack een intern onderzoek naar drie samenwerkingsverbanden tussen de Brusselse universiteit en China. Cruciaal is een negatief advies dat de Staatsveiligheid gaf aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) over de oprichting van een Confucius Institute in 2015. De VUB negeerde dat. Daarnaast worden ook BACES (Brussels Academy for China and European Studies) en een 'joint research group' onder de loep genomen. Die kwamen er telkens onder impuls van emeritus professor Jan Cornelis. VUB-rector Caroline Pauwels - in 2016 verkozen - zegt niet op de hoogte te zijn van het negatief advies.

10 reacties

  • Marc Baeyens

    6 jaar geleden
    De rector van de VUB negeert de waarschuwingen maar de dag de China hier het scepter zal zwaaien zal zij zich van geen kwaad bewust zijn. Sinds deze rechtse regering stelt men zich daar radicaal anti-regeringsgezind op.
  • Luc Van Hauwermeiren

    6 jaar geleden
    Allemaal geen probleem zolang Franken er maar geen lezing brengt.
  • Jef Heffens

    6 jaar geleden
    Hoe kan je aan het hoofd staan van een universiteit en met met je kop in de wolken leven. Die heeft blijkbaar zo hard gestudeerd dat ze buiten alle werkelijkheid leeft en dan nog betaald word door de overheid.
  • Jef Heffens

    6 jaar geleden
    Enkele jaren geleden heeft de Franse geheime diensten erop gewezen dat Chinese industriële spionnage welig tierde aan de Belgische universiteiten. De Franse geheime diensten wezen erop dat elke Chinese student een spionage opdracht had en dat ze maar eens moesten controleren waarmee die Chinese studenten bezig waren als ze overwerkten en iedereen naar huis was. Het bleek later dat ze massaal computers zaten te kraken.
  • Redgy Dewulf

    6 jaar geleden
    De VUB nationaliseren, wij betalen ze toch.