Direct naar artikelinhoud
Voetbal

340 miljoen om Europa te veroveren: Juventus tast diep in de buidel voor Ronaldo

Ronaldo scoorde 451 goals voor Real Madrid in 438 wedstrijden.Beeld EPA

Aardverschuiving in het clubvoetbal. Na een negenjarig heerschap in Spanje trekt Cristiano Ronaldo (33) definitief richting Juventus. Real Madrid troost zich met de 100 miljoen euro die het nog vangt voor zijn 'veteraan'.

Al zijn de bronnen nog zo formeel, sommige transfers geloof je pas als ze definitief bekendgemaakt worden. Wel, na weken vol geruchten kondigde Real Madrid gisterenmiddag met een officieel communiqué het vertrek van Cristiano Ronaldo naar Juventus aan. Eerder die dag had Andrea Agnelli, voorzitter van de Italiaanse topclub, met zijn privéjet koers gezet richting het Griekse stadje Kalamata. Daar blaast Ronaldo momenteel met zijn gezin uit na een lang seizoen. Maar om de meest spraakmakende transfer van het jaar af te ronden, onderbrak de Portugees zijn vakantie met de glimlach.

Zestien prijzen, waaronder vier keer de Champions League en twee keer La Liga. En 451 doelpunten in 438 wedstrijden. Het is de indrukwekkende erfenis die Ronaldo in Madrid nalaat. "De jaren bij Real waren mogelijk de gelukkigste uit mijn leven", blikte de aanvaller terug in een emotionele afscheidsbrief op de website van de Koninklijke. "Maar het is tijd om aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen. Daarom heb ik de club gevraagd om mee te werken aan een transfer. Het spijt me en ik vraag iedereen, vooral de fans, om begrip."

De publieke knieval van Ronaldo is opvallend, maar naar verluidt een van de voorwaarden van Real-voorzitter Florentino Pérez om mee te werken aan de transfer. "Niemand is groter dan Real", meent hij. Zelfs Ronaldo niet. Dat liet de voorzitter duidelijk merken in de onderhandelingen met zijn sterspeler de voorbije seizoenen.

Terwijl hij in Spanje nog de spotlights moest delen met Messi, zullen ze in Italië allemaal op hem gericht staan

Het is de voornaamste reden dat Ronaldo zijn vertrouwde Santiago Bernabéu inruilt voor een sprong in het onbekende. Het gebrek aan affectie en erkenning dat de Portugees bij Real ervoer, zal rechtgetrokken worden in Turijn. Daar wordt 'CR7', zeker na het vertrek van clubicoon Gianluigi Buffon (naar PSG), de grote vedette. Na zijn geweldige omhaal in de Champions League kreeg hij al applaus van de zwart-witte tifosi. "Het raakt me, want sinds ik een klein jongetje was, heb ik altijd van deze club gehouden", liet hij toen optekenen. Het begin van de romance.

Meer nog dan de absolute ster van een club wordt Ronaldo het uithangbord van een volledige competitie. Terwijl hij in La Liga nog de spotlights moest delen met eeuwige rivaal Lionel Messi, zullen ze in de Serie A allemaal op hem gericht staan. Bijna twintig jaar wachten ze in de laars op een nieuwe wereldster in hun vaderlandse competitie.

Aandeel Juventus stijgt fors

De vraag is evenwel: hoelang blijft Ronaldo nog een wereldster? In dat opzicht is de transfer voor Juventus toch een flinke gok. Het betaalt 100 miljoen euro aan Real, verspreid over twee jaar, plus een jaarloon van 30 miljoen voor vier seizoenen aan Ronaldo. De Italiaanse fiscus eist nog eens hetzelfde bedrag. Totaal kostenplaatje: 340 miljoen euro. Ondanks de uitzonderlijke fysieke kwaliteiten van Ronaldo een pak geld voor een 33-jarige.

Cristiano Ronaldo.Beeld AP

Zelfs Ronaldo zal uiteindelijk het gevecht met de tijd verliezen. Voor dat gebeurt, hopen ze in Turijn met behulp van Ronaldo eindelijk de Champions League te winnen en de commerciële kloof met Real Madrid, Barcelona, Manchester United en Bayern te dichten. Gisteren steeg het aandeel van de club alvast met 5,71 procent, over een hele week gezien zelfs 35 procent. De transfer heeft zichzelf al bijna terugverdiend.

Voorts is het uitkijken naar welk domino-effect de overgang van Ronaldo op de transfermarkt zal teweegbrengen. Bij Juventus lijkt Gonzalo Higuaín, gelinkt aan Chelsea, plaats te moeten ruimen om te voldoen aan de Financial Fair Play-regels. En ongetwijfeld haalt Real een nieuwe galáctico naar de Spaanse hoofdstad om het verlies van Ronaldo op te vangen. Wordt dat Neymar, Mbappé of toch een Rode Duivel?