Direct naar artikelinhoud
Thailand

Thaise grot kort na reddingsoperatie volgelopen met water

Thaise duikers aan het werk tijdens de voorbereiding van de evacuatie.Beeld Thai Navy Seal

De redding van de Thaise voetballertjes is maar net goed gegaan: kort nadat de laatste kinderen en hun coach geëvacueerd waren, begaf een waterpomp het. Hierdoor steeg het water snel en werden enkele reddingswerkers bijna ingesloten.

De duikers waren na de redding van het voetbalteam nog in de grot bezig om hun apparatuur op te ruimen. Plots begon het water echter te stijgen in twee kamers die eerder leeggepompt waren. De reddingswerkers bevonden zich nog op anderhalve kilometer van de uitgang. Honderden duikflessen bleven achter in de grot.

De pomp had de afgelopen week continu aangestaan. Om de Thaise jongens uit de grot te redden, moesten er honderden miljoenen liters water weggepompt worden.

Thaise duikers tijdens de reddingsoperatie.Beeld Photo News

Lees ook: Thaise voetballers zijn gered – maar is hun trainer nu boosdoener of held?

"Goede gezondheid"

De twaalf jongens en hun trainer die meer dan twee weken vastzaten in een grot in het noorden van Thailand, verkeren intussen in "een zeer goede mentale gezondheid". Dat hebben artsen woensdag verklaard. De dertien werden tijdens een reddingsoperatie die van zondag tot en met dinsdag heeft geduurd allemaal uit hun benarde positie bevrijd.

Volgens de artsen zou hun goede conditie kunnen worden verklaard doordat ze steeds als team bij elkaar waren en elkaar hebben geholpen. "Ze verkeren allen in een goede fysieke gezondheid, zonder koorts of ernstige infecties. Slechts drie van hebben hebben een lichte longontsteking", klinkt het nog.

De jongens, allen tussen 11 en 16 jaar, en hun 25-jarige trainer, moeten nog een week in het ziekenhuis blijven, en zullen dus niet kunnen ingaan op de uitnodiging van de wereldvoetbalbond FIFA om naar de finale van het WK te gaan kijken.

Drie jongens hebben een lichte longontsteking, voor het overige stellen de jongens het goed
Een beeld van de jonge voetballers in de grot. De 12 jongens en hun trainer zijn veilig en wel in het ziekenhuis.Beeld AP

"Onmogelijke missie volbracht"

De dertien kwamen op 23 juni vast te zitten in het grottencomplex van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand, toen ze verrast werden door stijgende waterniveaus. Het duurde dagen voordat reddingswerkers hen vonden. De eerste vier jongens werden zondag uit de grot gehaald, de volgende vier op maandag en de laatste vier en de trainer op dinsdag.

Het hoofd van de reddingsoperatie Narongsak Osottanakorn verklaarde na de redding dat een "onmogelijk missie werd volbracht". Hij riep de mensen overal ter wereld op om te leren uit het incident, zodat dergelijke situaties niet opnieuw zouden voorkomen.