Vlaams Belang plaatste een reeks strandstoelen met het opschrift "11 juli - Betaalde feestdag" voor de ingang van het stadhuis.
Volledig scherm
Vlaams Belang plaatste een reeks strandstoelen met het opschrift "11 juli - Betaalde feestdag" voor de ingang van het stadhuis. © BELGAONTHESPOT

Vlaams Belang wil nationale feestdag schrappen en van 11 juli wettelijke feestdag maken

Vlaams Belang heeft vandaag aan het stadhuis van Brussel actie gevoerd om van 11 juli, de Vlaamse feestdag, een wettelijke feestdag te maken. "Schrap de nationale feestdag van 21 juli als wettelijke feestdag en geef de Vlamingen en Franstaligen elk hun eigen feestdag", zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

85 reacties

  • JOHAN Goossens

    6 jaar geleden
    je moest eens met mensen gepraat hebben die in 14-18 gevochten hebben (mijn beide grootvaders) en hoe zij behandeld werden door de franstaligen(meestal officieren want een flamand was daar te min of stupide voor) die waren na de oorlog alle respect voor het belgiqske kwijt-ze waren gewoon kannonenvlees en hebben voor hun inzet weinig of niks teruggekregen(eentje heeft over zijn leeftijd gelogen om toch maar te kunnen gaan vechten,voor wat ? voor een almoespensioen ?
  • robert dumortier

    6 jaar geleden
    Vlaams belang wil alleen nog meer nutteloze kosten maken omdat zij België kwijt willen.Voor zulke praktijken hoef ik geen Vlaming meer te zijn !
  • p. devillé

    6 jaar geleden
    Aan al die intellectuelen die hier een lesje geschiedenis komen geven.Dat gedoe van 1302 en wat er daar precies allemaal is gebeurt speelt vandaag geen enkele rol meer.Dat die vlaamse feestdag nu op 11 juli valt of op een andere dag is eigenlijk van geen belang.De vraag is om in vlaanderen die nationale feestdag te laten vallen voor de vlaamse.Er bestaat vandaag een bestuurlijke regio die vlaanderen heet.Wat dat woord vlaanderen vroeger inhield heeft dus ook geen belang meer.
  • Eric Grosemans

    6 jaar geleden
    Er hoeft helemaal niets veranderd te worden. 11 juli 1302 was nog voor de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1582, die een sprong maakte van 10 dagen. Tel bij 11 juli 10 dagen bij, dan kom je uit bij tadaa: 21 juli. De Vlaamse en Belgische feestdag kunnen perfect, én historisch juist op dezelfde dag gevierd worden.
  • camp dre

    6 jaar geleden
    11 jullie, Vlaamse feestdag, naar aanleiding van 1302? Op de Groeninge kouter hebben vooral Walen en Pruisen gevochten aan de zijde van Vlaanderen. Aan de zijde van Frankrijk vochten ook mensen van Leuven, Diest, Antwerpen enz, zij hadden alle belang dat Frankrijk won om economisch redenen, zij behoorden niet bij Vlaanderen op dit moment. Dus Vlaanderen moet niet te fier zijn op die overwinning.