Direct naar artikelinhoud
Droogte

In de Kempen maakt bos plaats voor heide om waterschaarste te bestrijden

Archiefbeeld.Beeld rv

Om de waterschaarste in Vlaanderen te bestrijden, willen biologen van de Universiteit Antwerpen Kempense naaldbossen kappen. Bedoeling: regenwater gemakkelijker de bodem laten insijpelen om het grondwater aan te dikken.

De Vlaamse bodem heeft slechts 1.500 kubieke meter water per persoon per jaar beschikbaar, de op twee na laagste waarde van de OESO. Een reden daarvoor is dat regenwater moeilijk de bodem kan insijpelen door de verregaande asfaltering en betonnering van Vlaanderen, waardoor regenwater via rioleringen verdwijnt.

Om die bodeminfiltratie te verbeteren, en het grondwater op die manier aan te vullen, gaan biologen van de Universiteit Antwerpen samen met Natuurpunt, de provincie en watermaatschappij Pidpa 8,5 hectare dennenbos kappen. Niet om te betonneren, maar om te herbestemmen tot heidelandschappen, waar het water beter de bodem in kan sijpelen. 

Naalden die op de bodem vallen, hebben volgens de biologen namelijk het effect van een "geasfalteerde parking". "Druppels blijven aan de naalden hangen en neerslag die toch op de grond valt, verdampt op een laag dorre naalden", zei bioloog en bezieler van het project Jan Staes tegen Het Nieuwsblad. 

'De boskap zou op zeer grote schaal moeten gebeuren om een verschil te maken in onze watervoorziening'
Patrick Willems, professor Waterbouwkunde

Verder blijkt de zandgrond van de Kempen, dankzij een onderliggende krijtlaag, ideaal te zijn om water eeuwenlang vast te houden. Zo bevinden de Vlaamse leidingwaterreserves zich grotendeels in de Kempense bodem.

"Het is een werkbaar plan, maar een druppel op een hete plaat", vindt professor Waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven). "De boskap zou op zeer grote schaal moeten gebeuren om een verschil te maken in onze watervoorziening." Het is volgens Willems beter om asfalt en beton om te zetten in groen, én om bekkens te voorzien waar regenwater bij regen in kan stromen, om langzaamaan de bodem in te sijpelen.