Direct naar artikelinhoud
Euronext

Brusselse beurs lijkt een slagveld: wat is er aan de hand?

De Brusselse beurs schrijft rode cijfers.Beeld BELGA

Terwijl de reële economie floreert – getuige het hoge aantal vacatures – gaat het met de aandelenmarkten helemaal de andere kant op. De Brusselse beurs lijkt op een slagveld. "In de buurlanden zie je wel een gezond klimaat met nieuwe beursnoteringen. Die boot missen wij helemaal."

Ondanks de voorbije hete zomerdagen kampt de Brusselse beurs met een stevige verkoudheid. Tal van genoteerde bedrijven hebben last van wat stilaan op een epidemie lijkt. 

De roetsjbaan van het aandeel Bpost is symptomatisch, het postbedrijf zag dit jaar al zowat 2,5 miljard euro van zijn waarde verdampen. Een vergelijkbaar scenario bij Telenet dat dit jaar al 2,3 miljard euro moest prijsgeven. Idem met staaldraadbedrijf Bekaert, nog zo'n klassieker: min 1,3 miljard euro beurswaarde. IT-dienstenbedrijf Econocom verloor in amper enkele weken 1,3 miljard euro. En zowel tapijtfabrikant Balta als lingerieproducent Van de Velde zagen zowat twee derde van hun beurskoers wegsijpelen. 

Enkele uitschieters

Bpost -2,5 miljard euro beurswaarde

Telenet -2,3 miljard euro beurswaarde

Bekaert -1,3 miljard euro beurswaarde

Econocom - 1,3 miljard euro beurswaarde

En we kunnen nog wel even doorgaan, met zinkbedrijf Nyrstar, of het fruit- en groentenconcern Greenyard Foods, of het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert. Een te dure overname, een vertrouwensbreuk met het management, een sector die in zwaar onweer is verzeild: de Brusselse beurs lijkt op een veldslag waar de verliezers rijendik staan aan te schuiven. Beleggers dumpten de voorbije maanden massaal hun aandelen. Wat is er aan de hand?

'Grote investeerders zien ons niet staan. Brussel is een 'flyover country' voor hen'
Tom Simonts, KBC Groep

"Ik vrees dat de beleggers te weinig geduld hebben", zegt Philippe Gijsels, Chief Strategy Officer bij BNP Paribas Fortis. "Elk negatief nieuwtje wordt uitvergroot, en haalt een aandeel onderuit. Uw analyse klopt dus, maar het is geen exclusief Belgisch fenomeen", zegt Gijsels. "Alleen wordt het op de microwereld van de Belgische financiële wereld uitvergroot. Als je kijkt naar de andere beurzen zie je echter een vergelijkbaar fenomeen, de handelsoorlog, de onzekerheid rond de brexit, dat weegt allemaal op de aandelenmarkten."

Hippe bedrijven en hippe aandelen

Tom Simonts, hoofdeconoom van KBC Groep bevestigt dat. "Kijk maar naar de koersen van de autobouwers, of van retailketens als H&M. Alleen vergelijken we altijd met Wall Street en Nasdaq, en dan zie je daar een andere beweging. Omdat die aandelenmarkten stevig beïnvloed worden door hippe aandelen als Google, Amazon, Netflix.

"Filter je die aandelen eruit, dan krijg je ook ginds een heel ander algemeen zicht. Het is het fenomeen van de oude versus de nieuwe economie die je letterlijk kan aflezen van de beurstabellen."

Onze Belgische beurs heeft weinig tot geen van dergelijke hippe bedrijven, met uitzondering misschien van de biotechsector die het goed doet. Zo goed dat ze dan weer weggekaapt worden, zoals TiGenix dat door het Japanse Takeda is overgenomen, en dat daardoor eind juli van de beurs verdwijnt.

Zo krijg je natuurlijk nooit een hippe koersopstoot. "Onze beursgenoteerde bedrijven zijn veeleer mature bedrijven in volwassen sectoren", schetst Gijsels. "Het zijn waarde-aandelen, en veel minder groei-aandelen." Bovendien zegt Tom Simonts kijken beleggers alleen naar de winst. "Elke kleine winstschommeling wordt dan meteen afgestraft, omdat beleggers die winst als enige maatstaf nemen."

'We hebben inspanningen gedaan, denk maar aan de verbeterde modaliteiten rond crowdfunding'
Johan Van Overtveldt, minister van Financiën

Boot missen 

De vraag is of een verschrompelend financieel centrum als dat van Brussel een probleem moet zijn? "Ja", zegt Tom Simonts onomwonden. "Grote investeerders zien ons niet staan. Brussel is een flyover country voor hen. Met als gevolg dat er geen zuurstof komt voor nieuwe investeringen, of voor een groeispurt. In de buurlanden zie je wel een gezond klimaat met nieuwe beursnoteringen. Die boot missen wij helemaal, en zo krijg je een vicieuze cirkel."

Ons land blinkt dan ook niet meteen uit in een beleid dat risicokapitaal aanmoedigt, of helpt met het creëren van een gezond beursklimaat. Beleggers worden gestraft met een hoge beurstaks, om de effectentaks maar niet te noemen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) weerlegt die analyse. "Ik vind dat een beetje gratuit commentaar. We hebben wel degelijk inspanningen gedaan, denk maar aan de verbeterde modaliteiten rond crowdfunding, of de verlaging van de vennootschapsbelasting. De redenen voor de dalende beurs is een combinatie van factoren zoals de economische onzekerheid en het lage rentebeleid van de ECB."

Boot missen 
Beeld grafiek dm