© Photo News

Drie redenen waarom Engeland ons pijn kan doen in de troostfinale

Kroatië heeft zich woensdagavond voor haar allereerste WK-finale geplaatst. De Kroaten klopten in de halve finale Engeland na verlengingen (2-1). En dus krijgen we zaterdag in de troostfinale een tweede duel met Engeland. Vorige keer wonnen we met 1-0 tegen de B-ploeg, wij zochten en vonden drie redenen waarom de A-ploeg ons pijn kan doen in die troostfinale...

gma

Stilstaande fasen, uiteraard

Moet het nog gezegd worden? The Three Lions staan dezer dagen beter bekend als de heersers van de spelhervatting. Gisteren tegen Kroatië scoorden ze al voor de negende keer na een standaardsituatie, op een totaal van twaalf goals: 75 procent. Waanzinnig.

Engeland heeft voor elke mogelijke spelhervatting wel een ideetje. Tegen Tunesië kwam hun sterkte bij hoekschoppen goed naar voor – de sneaky loopactie van Kane en de kopkracht van Maguire, weet u nog? –, tegen Panama zagen we een heerlijk ingestudeerde onrechtstreekse vrije trap en gisteren tegen Kroatië bewezen de Engelsen dat ze het ook rechtstreeks kunnen. Heerlijk hoe Trippier de bal binnendraaide, maar nog mooier hoe vier spelers aan weerszijden van het Kroatische muurtje het zicht belemmerden voor doelman Subasic. Die stond aan de grond genageld toen de bal getrapt werd. Belgisch assistent Graeme Jones – die de defensieve standaardsituaties analyseert – draait de komende dagen maar beter overuren.

© AFP

Raheem Sterling

Gehaat door een deel van de bevolking en het favoriete mikpunt van de tabloids. Onbegrijpelijk hoe Raheem Sterling in eigen land wordt aangepakt. Zeker omdat de aanvaller vitaal is in het systeem van Southgate. Akkoord, de speler van Man City wacht al sinds 2015 (!) op een nieuwe interlandtreffer, maar ook zonder te scoren speelt hij zijn rol. Kijk maar naar de match tegen Kroatië: heel vaak diep lopen om zo de hoog druk zettende Kroaten uit te rekken. Op die manier kwam er voor Engeland veel ruimte vrij tussen de Kroatische verdediging en middenveld. Niet toevallig werd de overtreding waaruit Trippier zijn vrije trap kon scoren, net in die zone gemaakt.

In andere WK-matchen zakte Sterling dan net heel diep terug, waardoor hij een verdediger meenam en ruimte creëerde voor de infiltrerende Lingard of Alli. In de groepsfase was Sterling er niet bij tegen de Belgen, dus het is aan de Duivels om de loopacties van de aanvaller goed te lezen en te voorkomen dat hij dit WK alsnog ontploft.

© Photo News

Dubbele druk op flankspelers

Engeland wordt een test voor de 3-4-2-1 die Roberto Martinez zo graag gebruikt. Nog maar eens een test. The Three Lions zijn immers meesters in het creëren van overtalsituaties op de flanken. Als ze hun voetbal kunnen spelen, sturen de Engelsen zowel Kieran Trippier als Ashley Young mee naar voor. Zij krijgen vaak de steun van Sterling of van één van de aanvallende middenvelders, Dele of Lingard, om zo met twee spelers druk te zetten in de zone van de flankspeler van de tegenstander. Een situatie waar de Belgen in het verleden veel problemen mee hadden, maar waar tegen Brazilië een oplossing op werd gevonden met het 4-3-3-systeem. Of toch voor één helft.

Een oplossing die Engeland ook wel geanalyseerd zal hebben, waardoor Martinez, als hij wil verrassen, maar best een nieuw plannetje bedenkt om de kwetsbare Belgische flanken ondersteuning te bieden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer