3D-geprinte Mammoet van Lier in stadsmuseum

© rr

Een 3D-geprinte reproductie van de Mammoet van Lier komt binnenkort in het stadsmuseum van de stad. Dat laat printbedrijf Materialise donderdag weten in een persbericht. Het wetenschappelijk onderbouwde exemplaar van het eerste, bijna intacte mammoetskelet gevonden in ons land komt in september in het vernieuwde stadsmuseum van Lier. Het is de eerste keer dat een volledig mammoetfossiel geprint wordt.

In 1860 werd het nagenoeg volledige skelet van een mammoet opgegraven bij werkzaamheden aan de Nete in Lier. Toen het fossiel in 1869 aan het publiek werd getoond, was het na een exemplaar in Sint-Petersburg nog maar het tweede tentoongestelde mammoetskelet ter wereld. Het dier staat vandaag nog steeds in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

De serviceclub Kiwanis Lier Twee Neten en de archeologische vereniging ArcheoLier namen het initiatief om de mammoet terug naar Lier te halen. Daarvoor klopten ze aan bij het Belgische 3D-printbedrijf Materialise. Het totale project zal ongeveer 100.000 euro kosten. Volgens Bart De Bie van Kiwanis Lier Twee Neten haalden de twee verenigingen zo’n 80 procent van dat bedrag op bij sponsorende bedrijven uit de omgeving; de rest wordt bijgepast door de stad Lier.

Materialise werkte voor de reconstructie samen met wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. “De mammoet van Lier is minstens 30.000 jaar oud, heeft een schofthoogte van ongeveer 3,6 meter en is bijna 5 meter lang”, zegt Dr. Mietje Germonpré, paleontologe van het Instituut. “Het is een mannetjesstier die ongeveer 35 jaar oud was toen hij stierf.” Op basis van de meest recente wetenschappelijk inzichten werd de positie van sommige beenderen gewijzigd om de anatomie correcter weer te geven - de reconstructie zal volgens Germonpré op sommige vlakken dus zelfs realistischer zijn dan het origineel: “We weten nu bijvoorbeeld dat de staart van een mammoet korter is dan oorspronkelijk gedacht.”

Zaterdag zal Materialise beginnen met printen. Daarvoor gebruikt het negen van de grootste 3D-printers ter wereld, die door het bedrijf zelf ontwikkeld werden en toepasselijk bekendstaan als mammoetprinters. De bijna twee meter lange slagtanden zijn als eerste aan de beurt. Die tanden alleen al zullen volgens Kristof Sehmke van Materialise ongeveer zeven dagen in beslag nemen. In totaal rekent het bedrijf op ongeveer een maand printtijd. Vervolgens komt de mammoet in het Lierse stadsmuseum, dat in september de deuren opent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen