Direct naar artikelinhoud
Noord-Ierland

Protestanten in Noord-Ierland gooien molotovcocktails en steken wagens in brand

De politie van Belfast sluit verschillende wegen als gevolg van het geweld.Beeld REUTERS

Noord-Ierland werd woensdagavond geteisterd door geweld: op verschillende plaatsen waren brandende wagens, bommeldingen, molotovcocktails en aangevallen ordediensten.

Protestantse jongeren hebben afgelopen nacht dertien wagens en een bus in brand gestoken in het oosten van Belfast, in Noord-Ierland. Er vielen hierbij geen gewonden, maar verschillende wegen waren urenlang afgesloten. Ook op de luchthaven van Belfast was er een incident waarbij passagiers binnen moesten blijven door een bommelding, die uiteindelijk vals bleek te zijn. De plaatselijke ordediensten ontvingen in totaal 327 noodoproepen op woensdagavond.

Het geweld, op de vooravond van twaalf juli, keert elk jaar terug in Noord-Ierland. Protestanten vieren dan de overwinning van de protestantse Willem van Oranje tegen de katholieke koning James II in 1690. Traditioneel viert men dit met grote kampvuren, maar de politie besliste dinsdag dat de kampvuren kleiner moesten dit jaar waardoor de spanningen in sommige gebieden, zoals in het stadje Derry, al vroeger hoog opliepen.

'Als er onschuldige burgers, bijvoorbeeld kinderen, aanwezig waren geweest hadden er doden kunnen vallen'

Molotovcocktails

In de stad Derry is het al vijf nachten op rij onrustig. Jongeren belaagden er politiepatrouilles met meer dan tien molotovcocktails en verfbommen. Eerder op dinsdagavond werden er ook al zes kogels afgevuurd naar politieagenten, vermoedelijk door dissidenten van de republikeinse partij. Opnieuw vielen er geen gewonden, maar de Noord-Ierse politie neemt de verschillende incidenten zeer serieus en beschouwt de aanvallen als pogingen tot moord.

“Als er onschuldige burgers, bijvoorbeeld kinderen, aanwezig waren geweest hadden er doden kunnen vallen. Ik roep iedereen met invloed op om dit geweld ten strengste te veroordelen”, aldus Karen Bradley, minister van Noord-Ierland.

Een agent zoekt het gebied af naar verdachte objecten tijdens de incidenten in Noord-Ierland.Beeld REUTERS