Direct naar artikelinhoud
Festivalitis

10 vree wijze evenementen tijdens de Gentse Feesten

Gentse Feesten.Beeld Ilias Teirlinck

Geen volksfeest zo wijs als de Gentse Feesten. Tien dagen lang, van vrijdag 13 juli tot en met zondag 22 juli, trekt de stad Gent alle registers open: er zal gegeten, gedanst, voorgedragen en vooral gefeest worden. Wij pikten er voor u elke dag een hoogtepunt uit. Het hele programma en alle praktische info vind je hier

DAG 1: Jan-Bart De Muelenaere, 'Over leven in West-Vlaanderen' 

Het is al lang geen geheim meer dat Gent overspoeld wordt door West-Vlamingen. Comedian Jan-Bart De Muelenaere, een man uit Roeselare die twaalf jaar in Gent gewoond heeft, gaat in zijn comedyshow op zoek naar de ziel van de West-Vlaming. Hoe hij dat doet? Foto’s, videobeelden en tal van persoonlijke anekdotes zijn zijn leidraad om het DNA van de West-Vlaming te ontrafelen.

Op vrijdag 13 juli van 20 tot 21.20 uur in Theater Box. Tickets: 10 euro.

DAG 1: Jan-Bart De Muelenaere, 'Over leven in West-Vlaanderen' 
Beeld Jan-Bart De Muelenaere

DAG 2: Boombal

Al zestien jaar lang kunnen mensen tijdens de Gentse Feesten de nacht in dansen in het Baudelopark. En deze keer heb je écht geen excuus om je beste beentje voor te zetten. 14, 19 en 20 juli is er telkens om 19.30 een dansinitiatie door Boombal, de Vlaamse organisatie die folkbals organiseert. Een uur later treden ook bands op, onder wie Zigo, Trio Dhoore en Aérokorda & Les Autres. Kom je alleen? Geen probleem. Een danspartner is niet nodig, want iedereen danst met iedereen.

Op 14, 19 en 20 juli in het Baudelopark vanaf 19.30 uur. Gratis toegang.

DAG 3: Brihang

“Ze zeggen al eens: Brihang, da’s de poëtische rapper. Maar ik vind alle rap poëtisch," zei Boudy Verleye eerder dit jaar nog in een gesprek over zijn favoriete platen. Zondagavond staat de rapper op het Walter De Buckplein waar hij zijn kunnen als zwierige woordschilder uit de doeken zal doen. 

Op 15 juli op het Walter De Buckplein van 20.15 tot 21 uur. Gratis toegang.

Brihang in Het Depot.Beeld Brihang

DAG 4: Cirq, 'Batacratie'

Traditionele partijen luisteren volgens Xavier Cloet van CirQ niet naar het volk. “Wie zijn stem geeft aan een politieke partij, is ze kwijt voor de rest van de legislatuur”, zegt hij. Daarom voert het collectief ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen een experiment naar een 'vernieuwend, sluitend politiek systeem rond extreme democratie'

Om mensen daarvan te overtuigen, toont CirQ tijdens de Gentse Feesten tien dagen lang spelenderwijs dat hun systeem – kiezers die rechtstreeks de meningen aanvoeren van politici – werkt.

Elke dag vanaf 15:00 in de Willem de Beersteeg. Gratis toegang.

DAG 4: Cirq, 'Batacratie'
Beeld Wannes Nimmegeers

DAG 5: 't Hof Van Commerce

Ze drijven intussen een groothandeltje in comebacks, de hofleveranciers van commerce. Maar ook bij zijn derde (of vierde?) heropstanding houdt dit rappende rapaille breedgrijnzend vast aan de bekende receptuur. Verwacht u aan een stroom verbaal West-Vlaams spervuur, vette beats en een onevenaarbare feeststemming in de Handelsbeurs.

Op 17 juli om 20 uur in de Gentse Handelsbeurs. Tickets: 15 euro.

't Hof Van Commerce tijdens de DM-sessies.Beeld Damon De Backer

DAG 6: Kajakken in de Gentse binnenstad

Het hoeft niet altijd muziek, feest of comedy te zijn. Na vijf dagen Gentse Feesten is het tijd om het wat rustiger aan te doen. Dus waarom dan geen kajaktocht door de Gentse wateren? Vertrek en aankomst aan Hostel Uppelink in het centrum van de stad, op de hoek van de Korenlei en de Sint-Michielsbrug.

Op 18 juli vanaf 9 uur aan Hostel Uppelink. Tickets vanaf 13 euro. 

DAG 7: Teen Creeps

Gentse rock op een Gents festival. De stoere jongens van Teen Creeps speelden eerder dit jaar al op We Are Open in Trix, en hun debuut Birthmarks werd laaiend enthousiast ontvangen. Avondje headbangen? Awel, ja!

Op 19 juli van 21.45 tot 22.25 uur in het Baudelohof. Gratis toegang

DAG 7: Teen Creeps
Beeld rv

DAG 8: Ciné privé. Kijk klimaatvluchtelingen in de ogen

Ook het Masereelfonds zet zich schrap voor de Gentse Feesten, en deze keer werken ze rond het thema klimaatverandering. Klimaatling heet hun nieuwe project, waar klimaatverandering en vluchtelingen onder de loep genomen worden. Dat doet het onafhankelijke cultuurfonds door debatten, expo's, lezingen en concerten te organiseren tijdens de Gentse feesten. 

Onze tip? De korte documentaire over mensen die omwille van de klimaatveranderingen gedwongen werden te migreren. 

Op 20 juli vanaf 16 uur in ENTR, het café van De Centrale, aan de overkant van de straat. Gratis toegang.

Beeld van het Klimaatlingprogramma van Masereelfonds tijdens de Gentse Feesten.Beeld Masereelfonds

DAG 9: Sabijn, 'I Keep Moving On'

Al twintig jaar treedt Sabijn, een rasechte Gentse jazzdiva, op op de Gentse Feesten. Zo stond ze in de editie van 1998 al op de planken op het Laurentplein te swingen en te dansen. Regelmatig kan je haar ook live aan het werk zien met haar Jazz Ensemble in de Hotsy Totsy. Dat het heet zal worden die avond in de Hotsy Totsy.

Op 21 juli vanaf 21.30 uur in de Hotsy Totsy. Gratis toegang.

Sabijn.Beeld Sabijn

DAG 10: Kenji Minogue

En ook op de laatste dag van de Gentse Feesten zijn er ontelbaar veel dingen te doen. Comedyshows van Xander De Rycke en Brigitte Kaandorp, deejays die de massa in beweging brengen op verschillende pleinen, en talloze andere concerten. Maar dat Kenji Minogue de Feesten mag afsluiten op de Main Stage, dat spant de kroon. Het zal een geschifte, waanzinnige nacht vol electropop worden. U bent gewaarschuwd.

Op 22 juli van 23.30 tot 1 uur op het Sint-Baafsplein. Gratis toegang.