Direct naar artikelinhoud
Pepe the Frog

Pepe the Frog-bedenker wint strijd tegen neonazistische website The Daily Stormer

Pepe the Frog, de 'mascotte' van de alt-right-beweging.Beeld RV

Neonazistische site The Daily Stormer heeft alle foto’s en referenties naar de bekende Pepe the Frog verwijderd. Dat doet ze na klachten van de bedenker Matt Furie, voor wie dit een belangrijke overwinning is.

Pepe the Frog zag in 2005 het levenslicht in de Boy's Club-reeks op MySpace van de kinderboekenschrijver Matt Furie. Hij zag zijn "vredige kikkerkerel" als een getekend verlengstuk van zijn karakter, maar Pepe ging online een eigen leven leiden.

Vorig jaar groeide hij uit tot haatsymbool nadat hij werd geclaimd door extreemrechts in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Racistisch kinderboek

In 2017 startte Furie de strijd om de kikker opnieuw op te eisen. Hij kon het niet langer aanzien dat zijn cartoonfiguurtje gebruikt werd als mascotte van extreemrechts. De spreekwoordelijke druppel was de publicatie van het boek The Adventures of Pepe and Pede. De ooit chille en weed rokende kikker was nu het hoofdpersonage in een racistisch kinderboek.

Het was een lange en moeilijke strijd voor Furie en zijn advocaten, maar afgelopen week was er dan toch een doorbraak. Zo is Pepe volledig verdwenen van The Daily Stormer, de website van de white supremacist Andrew Anglin.

Dat was geen eenvoudige opdracht. Hoewel de site verschillende keren offline werd gehaald en technologiebedrijven Google en Go Daddy ze weigerden te hosten, slaagden ze er telkens in om opnieuw op te duiken. Ook op het darkweb leidt ze een eigen leven.

Dankzij de Digital Millennium Copyright Act (DCMA) werd The Daily Stormer toch verplicht de beelden te verwijderen. Pepe kwam voor in meer dan veertig artikels op de website.

Maar de strijd om de kikker lijkt nog lang niet voorbij

Antisemitische merchandise

Dat betekent niet dat de strijd om de kikker voorbij is. Nog moeilijker zal het worden om haatdragende merchandiseartikels met Pepe op in de ban te doen. 

Die artikelen worden zelfs verkocht op Amazon, een van de grootste webshops ter wereld. Meer zelfs, Amazon zou volgens een rapport van de non-profitorganisatie Partnership for Working Families and the Action Center on Race and the Economy (ACRE) the place to be zijn voor racistische en antisemitische merchandise.