Deze illustratie laat zien hoe het deeltje wordt weggeslingerd door een enorm zwart gat op vier miljard lichtjaar afstand.
Volledig scherm
Deze illustratie laat zien hoe het deeltje wordt weggeslingerd door een enorm zwart gat op vier miljard lichtjaar afstand. © REUTERS

Waar komen neutrino's vandaan? Wetenschappers hebben het voor het eerst uitgerekend

Het is een van grote mysteries van de natuur: waar komen de mysterieuze neutrino's vandaan? Het zijn fundamentele deeltjes in het heelal, maar wetenschappers weten er haast niets van. Nu hebben wetenschappers voor het eerst uitgerekend waar zo'n neutrino is ontstaan.

9 reacties

  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Dit zijn geen nieuwe deeltjes. En het is al heel knap dat de wetenschap die kan detecteren. Daar is dat theorema van Anselmus maar klein bier tegen. Want volgens die zijn logica moet God wel bestaan omdat dat volmaakter is dan als hij niet zou bestaan. Maar hij definieert wel niet wat volmaaktheid is. Legt niet uit waarom de werkelijkheid dan onvolmaakt is. Waarom volmaaktheid zou moeten bestaan. En 10 Goden zouden dan nog beter zijn dan 1 God. Want dat zou nog meer volmaaktheid zijn.
  • raymond van der craen

    6 jaar geleden
    Leg het mij nog eens uit, ik snap er gene bal van.
  • oswald billiet

    6 jaar geleden
    Ik begrijp het nog niet. Maar ik vermoed dat de god uit het theorema van Anselmus de wetenschap telkens opnieuw voor schut zet met nieuwe deeltjes.
  • Marc Puystiens

    6 jaar geleden
    Oswald Billiet, dit gaat over subatomair niveau, nog niet geen kwantummechanica...
  • Anna Wuestenbergs

    6 jaar geleden
    Energie gaat nooit verloren en ontstaat niet vanzelf. Daarnaast is massa omzetbaar in energie. Generatoren en verbranding en lichtbronnen gebruiken uitwisseling van energie op de elektronenschillen, nucleaire processen doen dit in de kern van het atoom en die energie is eV voor de eerste en M(iljoen)eV voor de tweede. Familiaire Neutrinos (toch wat de naam betreft) met 300000 M(iljard) eV zijn op aarde in een deeltjesversneller dus moeilijk of niet te maken en te bestuderen.