Smoothiebowls zijn mooi én gezond, toch? Experts hebben zo hun twijfels
Wie op Instagram #smoothiebowl intikt, krijgt meer dan 1,6 miljoen berichten te zien. Dat verklapt veel over de populariteit van het exotische, kleurrijke ontbijtkommetje. Mooi? Check. Geliefd? Dubbel check! Maar of het ook gezond is?
"Veel mensen gaan er onterecht vanuit dat smoothiebowls gezond zijn", zo steekt diëtist en voedingsdeskundige Ilana Muhlstein van wal. "Ze laten zich misleiden door allerlei fancy termen en ingewikkelde ingrediënten met exotisch klinkende namen als maca, spirulina of reishi. Vaak hebben ze geen flauw idee van de voedingswaarde, maar denken ze dat die ingrediënten heilzaam zijn."
Fructose
In werkelijkheid bevatten die bowls vaak evenveel suiker en calorieën als een smakelijke donut met glazuur, beweert Muhlstein. En oké, het gaat dan wel over natuurlijke suikers uit fruit, ook dat is niet altijd even gezond. Dat blijkt ook uit een studie die gepubliceerd is in het vakblad American Journal of Clinical Nutrition. Daarin staat dat té veel fructose insulineresistentie en zelfs diabetes kan veroorzaken.
Het klopt natuurlijk wel dat de bowls gevuld worden met superfoods als açai en chiazaden, maar ook dat zijn geen ingrediënten met magische toverkrachten. "Zulke superfoods zijn wel degelijk goed voor je gezondheid, maar er zit vaak te weinig in een kommetje om een grote impact te hebben", vertelt Muhlstein nog. "De suikers en calorieën hebben een veel grotere invloed."
Hangry
Ook diëtist en gezondheidscoach Jessica Cording is geen fan van het populaire ontbijt. Zij vindt het vooral problematisch dat er amper eiwitten en vetten in zitten. "Een goede maaltijd bestaat uit vetten, suikers, koolhydraten en proteïnen, maar smoothiebowls bestaan voornamelijk uit suiker en koolhydraten. Het gevolg? In een mum van tijd krijg je opnieuw honger, loop je chagrijnig rond en heb je alweer zin om te eten." Een oplossing is om een proteïnebommetje als pindakaas of notenboter toe te voegen aan de mix, maar hierdoor jaag je het calorieniveau ook de hoogte in.
Cording waarschuwt ook dat je best op je portie let. Als je zelf een smoothiebowl maakt, is het verleidelijk om je te laten meeslepen en je kommetje te versieren alsof het een kerstboom is. "Sociale media spelen daar een grote rol in. Er zijn honderden influencers die foto's posten van een bowl met meer ingrediënten dan je op twee handen kan tellen", vermoedt de voedingsdeskundige. "Mijn gouden raad? Stel jezelf de vraag of je al het fruit ook zou opeten als maaltijd moest je er geen mengelmoes van maken. Ik weet het... Dat is niet bepaald sexy advies, maar het controleren van je portie is wel belangrijk."
Kauwen versus mixen
Nog een nadeel: als je fruit mixt, worden de vezels gebroken. De suiker komt daardoor meteen in de maag terecht, van waar het via de darmen ineens wordt opgenomen in het bloed. Daar bouwt suiker zich op, waardoor je gaat verdikken en vet zich gaat opstapelen.
En hoe meer je kauwt, des te minder je eet. Dat heeft een studie uit het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics vier jaar geleden toch aangetoond. Alle proefpersonen moesten pizza eten (de gelukzakken). Wie de opdracht kreeg om dubbel zo veel te kauwen als normaal, consumeerde 15 procent minder calorieën.
Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. En heb je zin in een smoothiebowl? Dan eet je er toch gewoon lekker eentje op. Weet gewoon dat het niet de meest gezonde optie is. En voor wie het toch een tikje gezonder wil aanpakken, bestaan er verschillende, simpele hacks. Bestrooi je kom bijvoorbeeld met suikervrije toppings. Denk aan kokosschilfers, hennepzaad of chiazaad, in plaats van granola, honing of gedroogd fruit. Heb je graag een romige textuur? Meng er dan wat plantaardige melk of vette, ongezoete yoghurt doorheen. Of kleine stukjes bloemkool, want volgens Cording zorgt deze groente voor een dikke textuur en op deze manier krijg je nog wat extra vezels binnen. Win-win dus. Voor wat extra eiwitten kan je er altijd proteïnepoeder aan toevoegen. Smakelijk!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het is nooit te laat om te stoppen met roken: “Dit is een minder bekend, maar erg belangrijk risico”
-
PREMIUM
10.000 stappen per dag? Nergens voor nodig zegt wetenschapper, maar hoeveel dan wel?
Tienduizend stappen per dag: voor veel mensen is het een soort heilig doel, omdat dat aantal goed zou zijn voor je gezondheid. Maar hoeveel stappen moet je nu écht zetten om de kans optimaal te verkleinen dat je vroegtijdig doodgaat of hart- en vaatziekten krijgt? En hoeveel stappen minimaal? Wetenschapper Thijs Eijsvogels van het Radboudumc deed er onderzoek naar. -
vtwonen
Roest(vlekken) verwijderen: deze vijf oplossingen heb je gegarandeerd in huis liggen
Tuinstoelen, een onderstel van oud ijzer of landelijke accessoires: ze roesten (op termijn) allemaal. Dat kán stoer zijn, maar soms kom je die geoxideerde laag liever niet tegen. Geen zorgen: roest verwijderen is makkelijker dan je denkt, zo weet vtwonen.be. De kans is groot dat je de nodige middelen zelfs al in huis hebt liggen. -
-
Jobat
Hoeveel euro gaat er van je loon, indien je rijdt met een bedrijfswagen? “Er bestaat geen echt plafond op het VAA”
-
Waarom food bowls zo populair zijn
Of het nu soep, een slaatje of een pasta is. Wie hip wil zijn, serveert zijn maaltijd best in een rond, diep bord. De food bowls veroverden niet alleen Instagram, maar ook het trouwmenu van prins Harry en Meghan Markle. Maar vanwaar komt de opmars van het kommetje? -
PREMIUM
Hoe komt het dat sommige mensen er zo lang jong blijven uitzien?
Niemand ontsnapt aan de tand des tijds. Toch lijken sommige gelukzakken trager te verouderen dan anderen, zoals actrice Anne Hathaway (41). Maar hoe komt dat? Moet dat in je genen zitten? Of kan je het verouderingsproces ook zelf manipuleren? Liesbet Temmerman, professor neurobiologie, legt het uit. “Dit heeft een enorme impact op je verouderingsproces.” -
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
-
‘Hangry zijn’ is écht doornormaal
-
PREMIUM
“Gebruik je elke dag lippenbalsem, dan eet je zo’n 4 sticks per jaar op”: hoe ongezond is dat? Dermatoloog neemt 8 lippenbalsems onder de loep
Veel mensen grijpen bij koud weer al snel naar de lippenbalsem. Maar, ‘wie lippenbalsem smeert, slikt het ook in’, klinkt het wel eens als waarschuwing. Is dat echt schadelijk voor de gezondheid? En waar moet je op letten als je lippenbalsem koopt? “Balsems kunnen ingrediënten bevatten die allergische reacties of irritaties kunnen uitlokken”, zegt dermatoloog Thomas Maselis, die 8 populaire merken onder de loep nam. -
PREMIUM
Waarom er steeds meer keizersnedes zijn. Arts: “Vroeger bleef je 3 dagen in bed, nu niet meer”
In België neemt het aantal keizersnedes al enkele jaren toe. We zitten bijna aan het dubbele van wat de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Maken artsen zich het liever makkelijk en willen vrouwen niet natuurlijk bevallen? Gynaecologe Monika Laubach (UZ Brussel) schetst de problemen rond keizersneden en lost verrassende inzichten. “Je loopt het risico om minder makkelijk opnieuw zwanger te raken.” -
PREMIUM
“In je maag kan iets groeien zonder dat je er last van hebt.” Arts over ‘verraderlijke tumor’ die elk jaar 2.500 Belgen treft
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRiet Cronin
Els De Baecker
François Defosse