Vliegtuig van Brussels Airlines maakt verplichte tussenstop wegens vreemde geur in cockpit

© Nicola De Vuyst

Een vliegtuig van Brussels Airlines heeft vrijdagmorgen een onvoorziene landing gemaakt in Toulouse. Het toestel, dat was opgestegen om 6.00 uur in Zaventem, was onderweg naar Palma de Mallorca. Na een uurtje vliegen merkte de piloot een ongewone geur op in de cockpit en landde het toestel volgens de voorzorgsmaatregelen op de dichtstbijzijnde luchthaven, die van Toulouse.

tg, jtp, lmas

“De vlucht begon normaal en alles liep vlot, maar na een uur vliegen moesten we de gordels opnieuw aan doen”, zo vertelt passagier Nicola De Vuyst. “Dan begon het vliegtuig fel te dalen. We kregen de uitleg dat we een tussenlanding moesten doen in Toulouse, maar dat er niets was om zorgen over te maken. Er was ook geen paniek bij de passagiers en die landing verliep vlot en goed.”

“Niet alleen de piloten, maar ook de passagiers vooraan hadden een verbrande geur geroken”, aldus Nicola De Vuyst. “Er stonden dan ook drie brandweerwagens ons op te wachten in Toulouse. Nadat ze het vliegtuig hadden gecontroleerd, werden we naar de gate gebracht en hoorden we dat we zeker vier uur vertraging hadden. Om 10.00 uur kregen we bericht dat er om 11.20 uur een nieuw vliegtuig zou komen, en dat we om 12.00 uur zouden kunnen vertrekken.”

© rr

“Iets doorgebrand of ontploft in cockpit”

Ook Jana Put (21) uit Genk en haar vriend Niels Liebens zaten aan boord van het vliegtuig. “Toen we na een uur al aan de landing begonnen, hebben we allemaal wel even vreemd naar elkaar gekeken”, vertelt Jana ons aan de telefoon. “We kregen dan eerst te horen dat we een tussenlanding zouden maken voor een ‘kleine check-up’. Later werd dan meegedeeld dat er wel degelijk iets aan de hand was en iedereen het vliegtuig moest verlaten.”

Ook Jana vertelt ons dat er geen paniek heerste bij de passagiers. “Omdat de piloten en de stewardessen er geen groot drama van maakten, waardoor wij ook kalm bleven. Op een gegeven moment zijn we zelfs allemaal beginnen lachen met de situatie. Want allé, een mens gaat ook eens op vakantie.”

Net zoals Nicola, roken ook Jana en Niels de “vreemde geur” aan boord van het vliegtuig. “Eerst kon ik de geur helemaal niet thuisbrengen, iets wat ik nog nooit geroken had. Daarna ging het duidelijk om een brandgeur. Ik vermoed dat er een kabel onderaan in de cockpit doorgebrand is. Of dat kon ik toch afleiden uit de informatie die we kregen.”

“Voorzorgslanding”

“Het ging inderdaad om een voorzorgslanding”, zo vertelt Kim Daenen woordvoerster van Brussels Airlines aan onze redactie. “De piloot van de Airbus A319 nam een ongewone geur waar in de cockpit en vroeg een landing aan op de luchthaven van Toulouse. Dat moet zo volgens alle voorzorgsmaatregelen. De 140 passagiers werden op de hoogte gebracht, maar alles verliep zonder problemen. Na de grondige controle bleek dat een kleine ventilator de ongemakkelijke geur veroorzaakte. Het vliegtuig werd opnieuw vrijgegeven, de passagiers zullen om 12.20 uur verder vliegen naar Palma.”

© rr

© rr

© rr

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen