Direct naar artikelinhoud
Boerkiniverbod

Gent laat boerkini’s voortaan toe in alle zwembaden

Boerkini.Beeld Hollandse Hoogte / William Hoogteyling

Vanaf 1 september mogen ‘lichaamsbedekkende zwemkleren’ in alle Gentse openbare zwembaden. De stad Gent volgt daarmee een recent vonnis van de rechter dat stelde dat het boerkiniverbod in twee specifieke zwembaden niet mocht, maar gaat wel in beroep.

en

Geen zomer zonder Boerkini-discussie. Al is er deze keer wel een concrete aanleiding: een Gentse rechtbank maakte onlangs brandhout van het boerikiniverbod in twee zwembaden: Van Eyck in Gent en Ter Wallen in Merelbeke. Volgens de Gentse rechter worden moslima’s die een bedekkend zwempak willen dragen uit religieuze overwegingen benadeeld ten opzichte van vrouwelijke zwemmers die minder bedekkende kledij dragen.

De stad Gent besloot vrijdag om het vonnis toe te passen en zelfs nog een stap verder te gaan. Het vonnis voor Gent spreekt enkel over het Van Eyckzwembad. Maar Gent trekt de regeling door naar alle Gentse zwembaden. Daar mogen vanaf 1 september weer lichaamsbedekkende zwemkleren worden gedragen.

In het vonnis is er vooral sprake van religieuze redenen, terwijl er ook andere mensen zijn die vragen om lichaamsbedekkende zwemkledij te mogen dragen
Laurens Teerlinck, woordvoerder van bevoegde schepen Resul Tapmaz (SP.A)

Het college gaat wel niet akkoord met de motivatie van de rechter in het vonnis en gaat daarom in beroep, legt Laurens Teerlinck, woordvoerder van bevoegde schepen Resul Tapmaz (SP.A) uit. “In het vonnis is er vooral sprake van religieuze redenen, terwijl er ook andere mensen zijn die vragen om lichaamsbedekkende zwemkledij te mogen dragen. Bijvoorbeeld, mensen met brandwonden, transgenders die een speciaal pak willen dragen of kinderen die het snel koud hebben in het water. We vinden de motivatie van de rechter nu te beperkt”.

‘Depolariseren’

Volgens Teerlinck wil Gent vooral de discussie ‘depolariseren’. “De voorbije jaren zijn nauwelijks vragen geweest van moslima’s om met een boerkini te zwemmen. Het verbod was er vooral gekomen vanuit hygiënische overwegingen. Maar ondertussen geldt dat argument niet meer. Dat bleek eerder al uit een advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid in die zin. Boerkini’s zijn even hygiënisch als een badpak of bikini.”

In Merelbeke staat de boerkini, net als de zwemshort, het t-shirt en alle vormen van ondergoed, al enkele jaren op de lijst van verboden kledingstukken

Ook in Merelbeke gaat het bestuur in beroep tegen het vonnis. Burgemeester Filip Thienpont (CD&V) noemt het vonnis ‘heel ferm en cru’. “We worden beschuldigd van discriminatie, terwijl we nooit de bedoeling hadden om groepen of individuen te discrimineren”, zegt hij.

In Merelbeke staat de boerkini, net als de zwemshort, het t-shirt en alle vormen van ondergoed, al enkele jaren op de lijst van verboden kledingstukken. Om hygiënische redenen, stelt de burgemeester. “Een religieuze factor heeft op geen enkel moment meegespeeld. We gaan dan ook in beroep. Want gelet op de heisa lijkt het ons beter dat een andere rechter, in een hogere rechtbank, zich hier ook nog eens kan over buigen.”

Als een wesp

De heisa vrijdag was inderdaad groot. Vooral de N-VA reageerde als door een wesp gestoken. Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Liesbeth Homans noemde het vonnis ‘wereldvreemd en erg ongelukkig’. Net als staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir vindt ze het niet kunnen dat ‘een symbool van de onderdrukking van vrouwen’ niet verboden mag worden.

De twee bewuste vonnissen gaan enkel over de twee betrokken zwembaden. Maar ook in Antwerpen loopt er een gelijkaardige rechtzaak. Devoegde schepen Fons Duchateau (N-VA) is alvast niet van plan om het boerkiniverbod te laten varen. “Het is niet omwille van hygiëne en veiligheid dat we de boerkini verbieden. Wel omdat we dit vanuit onze maatschappelijke normen en waarden niet willen.”

Vrouwen die echt onderdrukt worden, mogen gewoon niet gaan zwemmen. Ook niet met boerkini
Eva Brems, professor aan de Ugent, (Human Rights Watch Center)

Een redenering waarmee professor Eva Brems (Ugent, Human Rights Watch Center), die de twee moslima’s die naar de rechter stapten juridische ondersteunde, het niet eens is. “Dat de boerkini een symbool is van de onderdrukking van de vrouw klopt niet. Vrouwen die echt onderdrukt worden, mogen gewoon niet gaan zwemmen. Ook niet met boerkini. Het gaat hier om vrouwen die net wél zelf beslissen om vanuit hun religieuze overtuiging zoiets te dragen.”