Terugroepactie Greenyard: negen doden in Europa door besmette diepvriesgroenten

© FAVV

De afgelopen drie jaar zijn negen Europeanen gestorven nadat ze diepvriesgroenten hadden gegeten van het Belgische groentebedrijf Greenyard. Er vielen geen Belgische slachtoffers. Greenyard roept heel wat diepvriesproducten terug die de voorbije twee jaar in zijn Hongaarse fabriek werden geproduceerd en ook bij Colruyt en Delhaize werden verkocht.

pvm, pdd

De slachtoffers vielen in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, meldt het Europees voedselagentschap EFSA. De diepvriesgroenten die zij hadden gegeten, waren besmet met de listeriabacterie. Experts konden de verwerkingsfabriek van Greenyard in Hongarije identificeren als de bron van die bacterie.

Aanvankelijk werd gedacht dat enkel de diepgevroren mais uit Hongarije besmet raakte met de listeriabacterie, maar nu blijken ook heel wat andere diepvriesgroenten die tussen 2016 en 2018 in de fabriek werden verwerkt, te zijn getroffen.

Onderzoekers proberen momenteel uit te zoeken hoe de besmetting kon gebeuren, vervolgt het Europees voedselagentschap. Indien nodig, zullen ook andere vestigingen van Greenyard gesloten worden.

Het aandeel van Greenyard zakte vrijdag pijlsnel. Sinds de aankondiging is Greenyard al meer dan 9,5 procent aan beurswaarde kwijt. De handel van het aandeel werd op vraag van de beursautoriteit intussen onderbroken.

'Nemen zaak zeer ernstig'

'Uiteraard nemen we de zaak zeer ernstig op’, zegt een woordvoerder van Greenyard aan De Standaard. ‘Maar er is nog geen medische link tussen de overlijdens en het eten van de diepvriesgroenten.'

Greenyard zegt dat het de vriestunnels heeft gedemonteerd in zijn fabriek in Baja, Hongarije, en de basiscontaminatie heeft gevonden. Maar het kan nog geen nadere uitspraken doen over de oorzaak. Het bedrijf onderzoekt eveneens of er in andere vestigingen een probleem is.

Verder zegt Greenyard nog niet te weten hoe hard dit het bedrijf commercieel zal treffen. De zaak komt op een slecht moment, omdat de resultaten van het groentebedrijf al onder druk staan. Wel vallen de directe kosten van de terugroepactie binnen de verzekeringsenveloppe van Greenyard. De terugroepactie treft bovendien minder dan 1 procent van de Hongaarse productie.

Achttien producten teruggeroepen

De Belgische groentegigant maakte vrijdagochtend al bekend dat het achttien producten met diepgevroren erwten, gebroken bonen of pastinaak terugroept. (zie kader) Al die diepvriesproducten werden in zijn Hongaarse fabriek geproduceerd tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018. De terugroepactie gebeurt in samenspraak met het voedselagentschap FAVV en zijn Hongaarse tegenhanger.

Die diepvriesgroenten werden onder verschillende merken verkocht in een groot aantal verkooppunten, waaronder Colruyt en Delhaize. De terugroepactie geldt voor alle producten die de houdbaarheidsdatum nog niet voorbij zijn.

Symptomen

De mogelijke symptomen van besmetting door de listeriabacterie zijn koorts en/of hoofdpijn. Die symptomen kunnen leiden tot listeriose, een ernstige ziekte met een incubatietijd tot acht weken. Zwangere vrouwen moeten extra aandachtig zijn voor deze symptomen, net als mensen met een verminderde weerstand en ouderen. Wie de symptomen vertoont na het eten van het product, raadpleegt het best een huisarts.

Welke producten worden teruggeroepen?

Van het merk Pinguin gaat het om de producten erwten extrafijn, erwten zeer fijn, erwten fijn, erwten middelfijn, gebroken bonen, erwten zeer fijn en jonge wortelen, 10 gemengde soepgroenten, minestrone, zomergroenten en fitmix. Van D’Lis wordt de paella met zeevruchten en kip teruggeroepen. Bij het merk Delhaize gaat het om extra fijne erwten en jonge wortelen, en een groentemix voor tomatensoep. Daarnaast worden ook nog de nasi goreng en bami goreng van Everyday en de mix paysanne en bio-erwten van Boni teruggeroepen. Een week geleden had Greenyard al alle diepvriesmais teruggeroepen die sinds 13 augustus 2016 zijn Hongaarse fabriek had verlaten.

© FAVV