Direct naar artikelinhoud
Letteren

Mia Doornaert dankzij N-VA naar Vlaams Letterenfonds?

Mia Doornaert.Beeld BELGAIMAGE

De N-VA schuift Mia Doornaert (72) naar voren als onafhankelijke kandidaat voor de voorzittersfunctie van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), dat schrijft De Standaard.

De Vlaamse regering beslist vandaag over de benoeming van de nieuwe bestuurders van het VFL. Oud-politicus Jos Geysels zal de voorzittershamer overdragen. De benoeming zal worden ingevuld door de N-VA. Als het aan de partij ligt, zal aan het hoofd van het VFL en in de nieuwe raad van bestuur, columniste en opiniemaakster Mia Doornaert plaatsnemen. Dat schrijft De Standaard.

Het gaat om een mandaat van vier jaar, dat eenmalig kan worden verlengd. De voorzitter maakt deel uit van het dagelijks bestuur van de organisatie en beslist over de leden van diverse adviescommissies binnen het fonds.

Het VFL is een instelling die Vlaamse literatuur promoot in het buitenland. Daarnaast beslist het over stimulerings- en werkbeurzen voor auteurs en literaire tijdschriften. Ook reikt het subsidies uit voor auteurslezingen, literaire evenementen en organisaties.

N-VA zegt bewust gekozen te hebben voor iemand met een onafhankelijk etiket, die aan de top van het maatschappelijk leven staat, thuis is in de literaire wereld en zich sterk inzet voor het algemeen Nederlands.

Mia Doornaert heeft een journalistieke carrière achter de rug op de buitenlandredeactie van De Standaard, waar ze nog altijd columns schrijft, en als adviseur en speechwriter op het kabinet van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V). Doornaert verklaarde gisteren zeer vereerd te zijn dat ze als kandidaat is voorgedragen voor deze functie, die ze een boeiende uitdaging noemt.  

N-VA zegt bewust gekozen te hebben voor iemand met een onafhankelijk etiket, die aan de top van het maatschappelijk leven staat, thuis is in de literaire wereld