Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Onderwijsinstelling in VS gebruikt elektrische schokken op kinderen, en mag dat blijven doen

Een screenshot van videobeelden van het Judge Rotenberg Center in Massachusetts, gefilmd door een lokale nieuwszender.Beeld WCVB

Het Judge Rotenberg Center behandelt patiënten met leerproblemen en doet dat, in sommige gevallen, door hen vast te binden en elektrische schokken toe te dienen. Van de rechtbank mag de behandeling blijven bestaan. 

In de Amerikaanse staat Massachusetts heeft een rechter beslist dat het Judge Rotenberg Center elektroschoktherapie mag blijven gebruiken op haar studenten. Volgens het verdict kon de openbare aanklager niet aantonen dat de procedure ‘niet conform is met de geaccepteerde standaard voor de behandeling van individuen met een leerprobleem’. De rechtszaak, aangespannen door de staat van Massachusetts, liep al sinds 2013.

Het Judge Rotenberg Center (JRC), opgericht in 1971, behandelt kinderen en volwassenen met een leerprobleem. In sommige gevallen gebruiken ze daarvoor een elektroschokapparaat ontwikkeld door de oprichter van het centrum, Matthew Israel. Het apparaat wordt via draden verbonden met de huid en elke keer dat een patiënt ‘ongewenst gedrag’ vertoont, krijgen ze een schok, waardoor de patiënt geconditioneerd wordt om een afkeer te krijgen van bepaalde gedragspatronen. Wat er nu juist verstaan wordt onder ‘ongewenst gedrag’ is onduidelijk. 

Het apparaat wordt via draden verbonden met de huid en elke keer dat een patiënt ‘ongewenst gedrag’ vertoont krijgen ze een schok

In een mededeling van de JRC Parents Group, lieten sommige ouders van patiënten weten dat ze het leercentrum steunen: “Niemand houdt meer van onze kinderen dan wij, maar er is geen bewijs dat een alternatieve behandeling werkt én veilig is. ”

Andre McCollins

Het is niet de eerste keer dat het JRC zich moet verantwoorden voor een rechtbank. In 2012 verschijnen er videobeelden op CBS News van de achttienjarige Andre McCollins die schreeuwt om hulp terwijl hij vastgebonden ligt op een tafel en elektrische schokken krijgt. De beelden dateren van 2002 en naar eigen zeggen lag Collins zes uur lang op de tafel en kreeg hij 31 schokken toegediend.

Het grote publiek kreeg de schokkende beelden te zien nadat McCollins’ moeder het Judge Rotenberg Center, en de drie werknemers te zien in de video, aanklaagde voor folterpraktijken. Ze kwamen weg met een geldboete waarvan het exacte bedrag niet bekend is. Het JRC zei toen in een verklaring: “We onderwijzen en behandelen de moeilijkste gevallen in het land. We gebruiken het elektroschokapparaat enkel als alle andere methodes gefaald hebben, met toestemming van de ouders en de dokter van de patiënt."

Naar eigen zeggen lag Collins zes uur lang op de tafel en kreeg hij 31 schokken toegediend

Het Judge Rotenberg Center blijft voorlopig dus de enige faciliteit in de Verenigde Staten die elektrische schokken, om pedagogische redenen, mag toedienen bij kinderen. Al is de discussie nog niet afgelopen. Sinds 2014 gaat er een online petitie rond, met ondertussen bijna 300.000 handtekeningen, die oproept tot een totaalverbod op elektrische stimulatie als therapievorm.