Direct naar artikelinhoud
Dans

Vlaamse regering investeert in dans

Anne Teresa De Keersmaeker tijdens een repetitie van Rosas in het MoMa in New York.Beeld Natan Dvir / Polaris Images

Vlaanderen moet - nog meer dan dat nu al het geval is - een absolute topregio voor moderne dans worden. De Vlaamse regering investeert daarom 5,5 miljoen euro in het gebouwencomplex waar dansgezelschap Rosas, muziekensemble Ictus en dansschool P.A.R.T.S. onderdak vinden.

Met namen als Anne Teresa De Keersmaeker, Sidi Larbi Cherkaoui, Wim Vandekeybus en Alain Platel staat Brussel en bij uitbreiding heel Vlaanderen al langer op de kaart als place to be voor wie moderne dans een warm hart toe draagt.

Een reputatie die deze week nog wat extra glans kreeg dankzij het bericht dat regisseur Ivo Van Hove en choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker in de New York aan de slag mogen met de wereldberoemde musical West Side Story. Een uitzonderlijke eer: de Bernstein Foundation, dat de rechten van de musical beheert, geeft zelden toestemming voor een bewerking van de klassieker.

Internationale topregio

Om die toppositie in de danswereld te behouden wordt nu fors geïnvesteerd in de voormalige Blanchisserie Royale aan de Van Volxemlaan in Vorst waar Rosas, het gezelschap van De Keersmaeker, sinds 1995 onderdak vond. De Vlaamse ministers Gatz en Crevits, bevoegd voor respectievelijk Cultuur en Onderwijs, investeren de komende drie jaar 5,5 miljoen euro in het complex. 

De voormalige Blanchisserie Royale aan de Van Volxemlaan in Vorst.Beeld RV

P.A.R.T.S. wil naast de driejarige basisopleiding een tweejarige voorgezette opleiding organiseren en heeft daar extra ruimte voor nodig. Bij Ictus willen ze verbeterde werkruimtes, en Rosas heeft behoefte aan meer opslagruimte en betere voorzieningen voor publieksontvangst. Dat moet het gezelschap toelaten om op de eigen site werk in langere reeksen te kunnen presenteren. 

Volgens de Vlaamse regering zullen de investeringen de verdere ontwikkeling van Vlaanderen als internationale topregio voor moderne dans stimuleren. "Door te investeren in nieuwe infrastructuur willen we onze rijke danscultuur een mooie toekomst bieden", klinkt het.