Tot 36 maanden cel voor hackers van geldautomaten

© Photo News

De correctionele rechtbank van Leuven heeft drie mannen veroordeeld tot effectieve celstraffen tot 36 maanden voor vijf feiten van “black box attacks” - dat zijn vernuftige diefstallen met braak op geldautomaten. Ze hackten de automaten door het rebooten van de software met behulp van een usb-stick en een toetsenbord.

De daders sloegen in wisselende samenstelling tweemaal toe in Haacht (op 18 januari en 9 februari 2018), tweemaal in Zaventem (17 januari en 9 op 10 februari 2018) en in Wemmel (17 januari 2018). De geldautomaat in Haacht is gelegen naast het plaatselijke politiekantoor.

Het openbaar ministerie beschreef tijdens de zitting de feiten als “black box attacks”. Daarbij wordt braak gepleegd op bankautomaten, die vervolgens gehackt worden door het rebooten van de software. Zo probeerden ze onmiddellijk na de opstartfase geld te stelen.

Italiaanse nummerplaat

De politie kwam de dieven op het spoor na de inbraak in Haacht op 9 februari. Die dag werd een voertuig met Italiaanse nummerplaat op weg naar Brussel tegengehouden. De kledij en mutsen van de twee inzittenden stemden overeen met de camerabeelden. Een huiszoeking in een studio in Anderlecht leverde nog meer bewijzen op.

Oleg O. werd veroordeeld tot 36 maanden cel. Ion T. kreeg voor zijn aandeel dertig maanden gevangenisstraf. Mihail R. werd veroordeeld tot twee jaar cel. Een vierde betrokkene werd bij gebrek aan bewijzen vrijgesproken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen