© REUTERS

Twee jaar cel voor drugsdealer die toegangscode van gsm weigerde te geven

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag een drugsdealer veroordeeld, omdat hij tijdens het onderzoek de toegangscode van zijn smartphone niet aan de speurders wilde geven. Hij kreeg twee jaar cel en 8.000 euro boete. De rechtbank verklaarde ook de auto die hij gebruikt had om de dealen, zijn gsm en een bedrag van 1.010 euro verbeurd.

De Antwerpse politie had de Volkswagen Polo van M. E.Y. op 22 april tegengehouden voor een controle. Hij had niet alleen 1.010 euro cash bij zich, maar ook een sok met enkele dosissen cocaïne. De beklaagde ontkende dat de sok van hem was, tot de andere sok bij een huiszoeking in zijn woning werd aangetroffen.

Naast het bezit van verdovende middelen werd hij ook vervolgd omdat hij de toegangscode van zijn smartphone niet aan de speurders had willen geven. Zij hadden daardoor niet kunnen zien met wie hij in contact stond of welke berichten hij verstuurd en ontvangen had.

Volgens zijn advocaat had E.Y. het recht om te zwijgen. Hij legde een vonnis van de rechtbank van Mechelen neer, die begin dit jaar over een gelijkaardige zaak had geoordeeld. Een drugsdealer, die de codes van zijn BlackBerry niet kon overhandigen omdat hij ze ‘vergeten’ was, werd toen vrijgesproken.

De rechtbank in Antwerpen vond vrijdag alle feiten bewezen. M. E.Y., die al vier veroordelingen op zijn strafregister heeft staan, kreeg twee jaar cel en 8.000 euro boete. Hij kan tegen het vonnis nog in beroep gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER