Iedereen klaar voor de Gentse Feesten?

De Gentse draak is er klaar voor. © fvv

Gent opent vrijdag zijn jaarlijkse Feesten, een extra uitbundige 175ste editie.

mg

Daniël Termont zal om 18 uur voor de laatste keer als burgemeester de sleutel van het stadhuis aan Feestenburgemeester Christophe Peeters overhandigen. Enkele uren later volgt een acrobatisch lichtspektakel en spuwt de draak op het Belfort een eerste steekvlam.

De iconische Gentse draak, die in een ver verleden ook vuur kon spuwen, zal elke dag van het tiendaagse volksfeest een nachtelijke vlam lossen. De stad verwacht voor de 175ste editie 1,3 miljoen bezoekers. Een historisch boek blikt terug op de geschiedenis van de Gentse Feesten en in het Huis van Alijn loopt een expo over de Gentse Feesten.

Het Gentse stadhuis en de Kouter Kiosk worden voor de gelegenheid in de bloemetjes gezet. Bloemschikkers nemen ook enkele ruimten van het stadhuis onder handen, dat voor de gelegenheid van zondag 15 juli tot en met zondag 22 juli open staat voor bezoek.

Waar kun je feesten?

Maar het centrum van de feestelijkheden ligt in de zeven grote feestkernen. Op de muzikale affiche pakken dit jaar verschillende organisatoren uit met namen als Gers Pardoel, ‘t Hof van Commerce, Suzanne Vega, Milow en De Kreuners. Maar ook honderden minder bekende namen en jong talent krijgen op tal van podia in de stad een plaats.

De laatste dag van de Gentse Feesten is er een concert in de Koninklijke Opera van Gent. Een muzikale avond met Gentse evergreens in een symfonisch jasje, gebracht door Dirk Brossé en Luk De Bruyker met diverse gastzangers, onder wie Frederik Sioen en Wim Claeys.

De Gentse feesten gaan van start op 13 juli en duren tot 22 juli. Het volledige programma is te raadplegen op de website gentsefeesten.be. En wie tijdens het feesten dringend naar het toilet moet kan gratis terecht op verschillende plaatsen in de binnenstad, onder de Lakenhalle, Stadhuissteeg, Vleeshuis, onder de Sint-Michielhelling, onder de stadshal en in de toiletwagens. Er werd ook gedacht aan toiletten voor mensen met een beperking en luiertafels.

Hoe raak je er?

De meeste activiteiten bevinden zich in de kern van de stad. Te voet gaan feesten is de gemakkelijkste optie, afstappen aan station Dampoort is slim, dat ligt vlak bij de feestzone.

De stad voorziet een paar duizend extra fietsenstallingen om de fiets aan de rand van de feestzone te kunnen achterlaten. Er zijn ook twee bewaakte fietsenparkings, op de Baudelokaai (open van 14 uur tot 6 uur), en op de Korenmarkt (open 24 uur op 24). Aan de Vooruit is er plaats voor 460 fietsen, 24 uur op 24 open, met camerabewaking. Ook de bakfiets kan er veilig achtergelaten worden.

De fietsenparking aan het Emile Braunplein is echter wel gesloten.

Tijdens de Gentse Feesten brengen trams en bussen feestvierders tot vlak bij de feestzone. Bekijk het feestaanbod hier.

De NMBS organiseert elk jaar een speciale actie voor treinreizigers. Met het voordelige treinbiljet ‘Gentse Feesten’ krijgt de reiziger 50 procent korting. In het treinbiljet is ook het openbaar vervoer met De Lijn (tram of bus) inbegrepen, tussen de treinstations Gent-Sint-Pieters of Gent-Dampoort en de Feestenzone.

Wie met de wagen wil komen, parkeert zich best aan de stadsrand en neemt de bus of tram naar de feestzone. Op elke park-and-ride, waar parkeren gratis is, staan ook fietsenstallingen. De tram of bus brengt je dan verder naar het centrum.