Direct naar artikelinhoud
VS

Trump "verwacht weinig" van top met Russische president Poetin

Trump "verwacht weinig" van top met Russische president Poetin
Beeld Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij "weinig verwacht" van zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin morgen in Helsinki. Trump doet de uitspraak in een interview met het Amerikaanse CBS News.

en

"Ik ga naar daar met lage verwachtingen, niet met hoge verwachtingen", aldus Trump aan CBS in Schotland, waar hij het weekend doorbrengt in afwachting van zijn afreis. De Amerikaanse president verwacht naar eigen zeggen "niets slechts, en misschien wat goeds" van zijn eerste bilaterale top met Poetin.

CBS wou ook weten of Trump met Poetin de aantijgingen over Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 zou aansnijden. Eergisteren raakte bekend dat twaalf Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd worden voor de hacking van computers van de Democratische Partij. "Wel, dat zou ik kunnen doen. Ik heb er nog niet aan gedacht, maar ik zal er zeker naar vragen", luidt het antwoord.

In een interview dat de Britse televisiezender ITV met Trump had, en pas morgen verschijnt, zegt de Republikein dat hij "allicht goed zal kunnen opschieten" met zijn Russische ambtgenoot. "Iemand vroeg, zijn jullie vrienden of vijanden? Dat is te vroeg om te zeggen, maar op dit moment zou ik zeggen dat we concurrenten zijn", zo citeert interviewer Piers Morgan Trump in een artikel in de Britse tabloid The Daily Mail.

Dialoog

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft Trump gemaand om geen unilaterale overeenkomsten met Rusland te sluiten die kosten met zich meebrengen voor de westerse bondgenoten van de Verenigde Staten.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.Beeld REUTERS

"We hebben altijd gezegd dat we een dialoog met Rusland nodig hebben. Daarom is het goed dat Washington en Moskou met elkaar praten. Het zou een stap vooruit zijn als deze bijeenkomst ook een impuls zou geven aan nucleaire ontwapening. Maar wie zijn partners beledigt, dreigt te verliezen. Unilaterale deals ten koste van de eigen partners zijn ook schadelijk voor de VS", vertelde Maas aan de krant Bild am Sonntag.

Tweede termijn en brexit

De president bevestigde vandaag ook dat hij zich kandidaat stelt voor een tweede termijn die op het spel staat bij de verkiezingen in 2020. Dat zei hij tegen Mail on Sunday. "Het lijkt erop dat iedereen wil dat ik dat doe." Hij verwacht geen serieuze concurrentie van de Democraten. "Ik zie niemand. Ik ken hen allemaal en ik zie niemand."

Trump bekritiseerde tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië openlijk de brexitstrategie van de Britse premier Theresa May. Zij vertelde vandaag aan de BBC dat Trump haar de suggestie heeft gedaan dat "de Britten beter de EU kunnen aanklagen dan om te onderhandelen over een brexit". Ze legde verder niet uit wat Trump precies met deze opmerking bedoelde.