Teodorczyk bezorgt Anderlecht zege op Sclessin in draak van een wedstrijd

Je hebt zwak, je hebt zwakker en dan was er zondag nog de wedstrijd tussen Standard en Anderlecht. Een schabouwelijk kijkstuk werd het, met een horrortackle (en slechts geel) van Fai dat lang het enige hoogtepunt van de match was. Tot Lukasz Teodorczyk twaalf minuten voor tijd Gillet bij een hoekschop aftroefde en de 0-1 binnenkopte. Bekijk de samenvatting vanaf 23u.

Lars Godeau

Geen woelige aanloop, geen omstreden tifo en een Olivier Deschacht die na de hele gokheisa weer op de bank zat bij Anderlecht: nee, deze Clasico zou niet ontsierd worden door randzaken. De focus op het voetbal: zo zou het bij elke topper mogen zijn.

Standard

Anderlecht

Aanslag van Fai

25 minuten lang was er dan ook geen vuiltje aan de Luikse lucht. Standard nam de wedstrijd in handen maar ontwikkelde vooral steriele druk met een poging van Fai als enige wapenfeit. Even later was het Anderlecht dat de neus aan het venster stak, en hoe: Chipciu - tot dan onzichtbaar - maakte zich mooi vrij en kon uithalen, Gillet haalde de Roemeense poging met een knappe voetveeg uit zijn doel. Vijf minuten later zou Fai zijn studs op schandalige wijze op de enkel van Stanciu planten. Scheidsrechter Delferière haalde zich de lachers op zijn hand en de woede in zijn nek door de overtreding slechts met geel te bestraffen. Hallo, reviewcommissie?

De voetbalgoden waren de Belgische fans goed gezind, want ze lieten de wedstrijd nadien niet ontaarden in een veldslag. Topvoetbal kregen we in de verste verte niet te zien. Een paar kansen wel, maar ook Kara (met een streep) en Stanciu (van dichtbij) vonden Gillet op hun weg. 0-0 bij de rust, het was de logica zelve.

Venijn in de staart

Waar Standard Roef in de eerste helft nog relatief met rust liet, was dat in de tweede helft aanvankelijk anders. Zes minuten ver en Edmilson kon eens uithalen, Roef was nog niet in slaap gesukkeld en ranselde de poging via de lat in hoekschop. Op naar beter? Integendeel. Wat de toeschouwers op Sclessin te zien kregen, was (op een trouwens erbarmelijk veld) van een enorm bedroevend niveau.

Ja, er waren nog wel een handvol gevaarlijke voorzetten. En ja, Gillet moest nog eens goed plat op een knal van Chipciu. Maar mocht het toch een heel klein beetje meer zijn? Lukasz Teodorczyk spreekt waarschijnlijk nog geen Frans of Nederlands, maar had het gemor op de tribunes het best begrepen. Bij een hoekschop troefde hij Laifis én Gillet af om Anderlecht alsnog de drie punten te schenken. Het won zo een schabouwelijke wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende en nadert tot op twee punten van leider Zulte Waregem, Standard blijft vijfde.

Opmerkelijk: Olivier Deschacht begon op de bank, maar mocht een paar minuten voor tijd invallen... Als diepe spits, zowaar.