Direct naar artikelinhoud
Top Trump-Poetin

Trump en Poetin ontkennen Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen

De Amerikaanse president Donald Trump (l.) en de Russische president Vladimir Poetin (r.) op de persconferentie.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Putin hebben elkaar ontmoet in de Finse hoofdstad Helsinki. Na afloop van een gesprek achter gesloten deuren, hielden beide leiders een persconferentie. Daarop spraken ze van "open en constructieve gesprekken". Poetin ontkent ook elke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volgens de Amerikaanse president is de relatie tussen beide landen helemaal veranderd door de topontmoeting met president Poetin in Helsinki. Dat zei Trump na afloop van zijn overleg met de Russische president. Volgens Trump waren de betrekkingen "slechter dan ooit", maar is dat "sinds vier uur" veranderd. "Vandaag is slechts het begin van een langer proces, een eerste stap naar een betere toekomst." Ook president Poetin was positief over het resultaat van de topontmoeting, die volgens hem in een "open" en "constructieve" sfeer verliepen.

De ontmoeting duurde volgens Russische media 2 uur en 10 minuten, 40 minuten langer dan de aanvankelijk geplande 90 minuten. De presidenten waren enkel vergezeld door hun tolken. Achteraf hielden beide staatsleiders een persconferentie. Opvallendste feit was dat beide heren daarbij nogmaals ontkenden dat Rusland zich schuldig heeft gemaakt aan inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Poetin sprak van de "zogenoemde inmenging". "Rusland heeft zich niet bemoeid (met de Amerikaanse verkiezingen) en zal dat ook niet doen."

'We hebben dit besproken en er was nul samenzwering'
Donald Trump over een mogelijke samenzwering met Rusland in de verkiezingen

Trump stelde dan weer dat hij de inmenging uitgebreid ter sprake heeft gebracht. Wat hij precies zei, onthulde Trump niet. Hij zei dat Poetin daar een interessante theorie over had. Wat die theorie was, is evenmin duidelijk. De Amerikaanse president ontkende wel nog eens expliciet dat hij samen heeft gespannen met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Hij zei dat hij zijn rivaal Clinton eerlijk en gemakkelijk verslagen heeft. Hij noemde het jammer dat er een wolk boven die overwinning hangt. "We hebben dit besproken en er was nul samenzwering."

Zoals Trump nog regelmatig doet, benadrukte hij nog eens hoe groot zijn verkiezingsoverwinning was. De Democraten zoeken gewoon een reden om hun verlies te verklaren met het Rusland-onderzoek, aldus de president in antwoord op een vraag van een Reuters-journalist. "Ik kende de president niet", zo ontkende Trump de samenspanning, of collusion met Rusland. "Wij hebben een briljante campagne gevoerd en daarom ben ik president."

"We moeten ons laten leiden door feiten. Kun jij een feit noemen dat de samenspanning bewijst?" vroeg Poetin aan de Reuters-journalist. "Het is pure onzin."

Lees verder onder de foto.

Donald Trump schudt de hand van Vladimir Poetin.Beeld EPA

Beperken kernwapenarsenalen

De twee leiders hebben afgesproken de bespreking over het beperken van hun kernwapenarsenalen te hervatten. Daarbij gaat het onder meer om het uit 2010 daterende New START-verdrag. Ze waren het ook eens over de noodzaak om verdere verspreiding van kernwapens te voorkomen. Maar Poetin en Trump verschilden duidelijk van mening over hun houding tegenover het Iraanse nucleaire programma: Trump ijverde er bij zijn Russische evenknie voor om Iran onder druk te zetten, wat Poetin weigerde.

Voorts spraken beide staatsleiders nog over de situatie in Syrië en Israël. Volgens Poetin zijn alle omstandigheden ernaar zodat beide landen kunnen samenwerken wat betreft Syrië. Dat was een vraag van Trump, die volgens Poetin, heel wat tijd besteedde aan de kwestie, in het belang van Israël.

Trump tegen Poetin: "De wereld wil dat wij goed met elkaar kunnen omgaan"

Voor het gesprek achter gesloten deuren, ontmoetten de twee elkaar in het presidentiële paleis, waarna ze kort de pers toespraken. Trump wees toen op het nucleaire arsenaal van beide landen. "We zijn de twee grootste kernmachten, dat is geen goede zaak."

"Ik denk echt dat de wereld wil zien dat we met elkaar overeenkomen", zei Trump. "We zijn de twee grootste kernmachten. We hebben 90 procent van het nucleair (arsenaal, red.) en dat is geen goede zaak. Dat is een slechte zaak. We zullen zien of we daar iets aan kunnen doen. Dit is een negatieve kracht."

Voordat de twee zich terugtrokken voor een gesprek onder vier ogen somde Trump een reeks onderwerpen op waarover ze het zouden hebben: handel, het leger, raketten, kernwapens en China, inclusief "onze gezamenlijke vriend" Xi Jinping, de Chinese leider. 

"Ik denk dat we samen geweldige kansen hebben als twee landen die, eerlijk gezegd, de afgelopen jaren het niet echt goed met elkaar hebben gevonden. Ik ben hier nog niet lang, bijna twee jaar, maar ik denk dat we uiteindelijk een buitengewone relatie zullen hebben."

Donald en Melania Trump, Vladimir Poetin en Fins president Sauli Niinisto met zijn vrouw Jenni Haukio.Beeld EPA

Geweldige wereldbeker

De Russische president zei blij te zijn Trump te ontmoeten. "We hebben regelmatig contact. We hebben elkaar via de telefoon gesproken en hadden verschillende ontmoetingen in de marge van verschillende fora. Maar het is uiteraard hoog tijd om in detail onze bilaterale betrekkingen en verschillende pijnlijke onderwerpen op de globale agenda te bespreken, er zijn er heel wat", aldus Poetin.

Trump beklemtoonde dat een degelijke relatie met Rusland een goede zaak is. Hij feliciteerde Poetin ook met een "echt geweldige wereldbeker" voetbal, "een van de beste ooit". Na de toespraken schudden beide presidenten elkaar de hand. Daarna ging hun bilateraal overleg van start.

Geweldige wereldbeker
Beeld AFP

Trump uitte in de aanloop naar de bijeenkomst felle kritiek op zijn voorgangers. "Onze relatie met Rusland is nooit slechter geweest door jarenlange Amerikaanse dwaasheid en stupiditeit", schreef hij op Twitter. Hij kreeg daar bijval van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat op zijn eigen Twitter-account instemmend reageerde.

Twitter bericht wordt geladen...

Het Kremlin hoopt dat de bijeenkomst de "eerste stap" kan zijn naar het oplappen van de relatie tussen de landen. Rusland en het Westen liggen onder meer in de clinch over de annexatie van de Krim, de vergiftiging van een Russische oud-spion in Groot-Brittannië en de beschuldiging dat Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezing te beïnvloeden.