Direct naar artikelinhoud
Besmette diepvriesgroenten

Terugroepactie besmette diepvriesgroenten dreigt Greenyard 30 miljoen te kosten

Archieffoto.Beeld Greenyard

Het Belgische bedrijf Greenyard schat de financiële gevolgen van de terugroepactie van mogelijk met listeria besmette diepvriesproducten op 30 miljoen euro. Dat heeft het bedrijf deze ochtend voor beurs bekendgemaakt. 

Het gaat om de kosten voor het product, transport, behandelen, opslagruimte, vernietiging, onderaanneming, lagere kostabsorptie van de fabriek en verlies van marge, luidt het. Voor algemene en productaansprakelijkheid is Greenyard verzekerd. "We hebben nog geen zicht op potentiële vorderingen voor lichamelijke of productschade."

"Eerste inschatting"

Eén derde van de kostprijs heeft een impact op de balans van de onderneming, twee derde op de cash. Het gaat ook om een groot deel (80 procent) niet-recurrente kosten. 

Greenyard beklemtoont dat het nog maar om een eerste inschatting gaat. Het beursgenoteerde bedrijf belooft regelmatig met nieuwe informatie te komen.

Maandag werd het aandeel nog zwaar afgestraft op de beurs van Brussel. Het bedrijf zag bijna een derde van zijn beurswaarde in rook opgaan. Na die forse koersval is de beurskoers dinsdag positief gestart. Na een kwartier handel stond de koers ongeveer 11 procent hoger, op 8,74 euro.

Terugroepactie

Begin juli maakte Greenyard bekend dat het alle diepvriesgroenten die geproduceerd werden in zijn Hongaarse fabriek in Baja tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018 heeft teruggeroepen, wegens mogelijke besmetting met listeria. De terugroepactie kwam er na een onderzoek van het Europese voedselagentschap EFSA, nadat de voorbije drie jaar in verschillende Europese landen negen doden waren gevallen door een besmetting met een listeriabacterie. Diezelfde stam werd ook aangetroffen in de Hongaarse fabriek van Greenyard. Behalve de negen doden raakten ook 38 mensen ziek.

De terugroepactie is nog volop bezig: producten worden teruggebracht en vernietigd. De fabriek in Hongarije werd gesloten om een grondige analyse te doen om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. In samenspraak met de klanten wordt gezocht naar alternatieve bevoorrading.