Direct naar artikelinhoud
Euthanasie

Drie minderjarigen in ons land kozen voor euthanasie

Drie minderjarigen in ons land kozen voor euthanasie
Beeld thinkstock

In 2016 en 2017 werd bij drie minderjarige patiënten euthanasie uitgevoerd. Dat schrijft de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie in haar nieuwe verslag.

Volgens het verslag leden deze patiënten aan "een ernstige en ongeneeslijke aandoening die onbehandelbaar was geworden en die binnen afzienbare termijn tot hun overlijden zou hebben geleid."

Euthanasie bij minderjarigen kan alleen als twee onafhankelijke artsen het erover eens zijn dat er sprake is van aanhoudend en ondraaglijk fysiek lijden door een terminale ziekte. Het is de minderjarige zelf die herhaaldelijk om euthanasie moet vragen.

"Hun oordeelsbekwaamheid werd expliciet bevestigd door een kinderpsychiater of kinderpsycholoog”, stelt het verslag. "Naast de verplichte adviezen werden vele andere artsen en zorgverleners betrokken bij het onderzoek van hun euthanasieonderzoek."

Ons land is het enige ter wereld waar euthanasie mogelijk is voor alle minderjarigen, weliswaar onder strikte voorwaarden

Ook hun ouders moesten formeel instemmen.

Sinds 2014 mogelijk

De wet die het mogelijk maakt om als minderjarige voor euthanasie te kiezen bestaat al sinds begin 2014. Uit het rapport blijkt nu dat drie minderjarigen er een beroep op deden. Voor 2016 heeft geen enkel kind dat gedaan.

Ons land is het enige ter wereld waar euthanasie mogelijk is voor alle minderjarigen, weliswaar onder strikte voorwaarden. In Nederland kan het vanaf 12 jaar.