De Block wil charlatans uit gezondheidszorg

© BELGA

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bindt de strijd aan met de charlatans in de gezondheidszorg. Ze wil alle 500.000 zorgverleners in ons land verplichten een portfolio bij te houden met daarin niet alleen zijn of haar diploma, maar ook bewijzen van bijscholingen. Inspecteurs van de FOD Volksgezondheid gaan die “professionele paspoorten” controleren tijdens steekproeven.

Jonas Mayeur

“Hou je cv en attesten van bijscholingen goed bij.” Dat is de raad van minister De Block aan de 500.000 zorgverleners in ons land. De Block werkt immers aan een nieuw systeem om in de gaten te houden of dokters en verpleegkundigen – maar ook kinesisten, apothekers, tandartsen, ... – hun job naar behoren doen.

De overheid heeft te weinig mogelijkheden om in te grijpen bij problemen, vindt De Block. Dat is ook niet zo verwonderlijk: het KB 78, de wet die in ons land de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen regelt, is al bijna 50 jaar oud, en dringend aan herziening toe. De nieuwe wet wordt pas volgend jaar geschreven, maar de krijtlijnen ervan zijn nu voorgesteld. Wie de wetenschappelijke voorschriften niet volgt of patiënten onheus behandelt, moet daar in de toekomst vaker voor bestraft worden.

Homeopaten vallen door de mand

Opmerkelijk genoeg wil De Block iedereen die in de gezondheidszorg werkt, verplichten een portfolio bij te houden. Daarin steken niet alleen alle behaalde diploma’s, maar ook ­attesten van bijscholingen en een verslag van hun activiteiten en de specialisaties die ze tijdens hun carrière opbouwen. Inspecteurs van de FOD Volksgezondheid krijgen de bevoegdheid om te controleren of die portfolio’s correct worden bijgehouden. Als dat niet zo is, kan iemand zijn visum kwijtspelen en dus het recht om als arts of verpleegkundige te werken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen