woensdag 18 juli 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De brandweerkorpsen in Limburg, zoals hier in Bilzen, worden overstelpt met oproepen om wespen te verdelgen. “Het is bij momenten dweilen met de kraan open”, klinkt het.  Tom Palmaers

Limburgse brandweer overstelpt met oproepen om nesten te verwijderen

Wachten op wespenverdelging

HASSELTDe brandweer kreunt momenteel onder de oproepen om wespennesten te verdelgen. De teller in Limburg staat momenteel op bijna duizend openstaande meldingen en er komen er nog elke dag bij. “Bij ons staan momenteel 525 mensen met een wespennest in de wachtrij”, klinkt het bij brandweerzone Zuid-West-Limburg. In de zone Oost-Limburg gaat het om 312 openstaande meldingen, in Noord-Limburg om een zeventigtal. “Als we op een voormiddag 20 wespennesten verdelgen, komen er op hetzelfde moment 25 meldingen bij”, zegt Karen De Smedt van zone Oost-Limburg.

Koen SNOEKX

De brandweerkorpsen in Limburg zijn dezer dagen eerder wespenverdelgers dan pompiers. De brandweerposten worden immers overspoeld met oproepen om wespennesten te verwijderen. Brandweerzone Oost-Limburg heeft momenteel liefst 312 mensen in de wachtrij staan om een wespennest te laten verwijderen. “We krijgen momenteel elke dag tientallen meldingen voor wespennesten binnen. Afgelopen maandag waren er dat zelfs bijna zeventig op één dag”, zegt Karen De Smedt van brandweerzone Oost-Limburg. “We trachten de mensen zo snel mogelijk te helpen. Zo proberen we dagelijks in elke gemeente van onze zone een wespenronde te doen, al is het bij momenten dweilen met de kraan open. Als we op een voormiddag 20 wespennesten verdelgen, komen er op hetzelfde moment 25 meldingen bij. Daarbij is het nog altijd code rood in onze provincie, waardoor we onze ploegen beschikbaar moeten houden voor het geval er ergens brand uitbreekt.”

Onze korpsen zijn continu met één tot twee ploegen op de baan om nesten te gaan verdelgen Brandweerzone Zuid_West-Limburg

Vijfentwintig euro

Ook in de twee andere Limburgse brandweerzones regent het oproepen voor wespennesten. “Wij hebben momenteel 525 mensen in de wachtrij staan om een wespennest te laten verwijderen. Dat is ongezien”, klinkt het bij brandweerzone Zuid-West-Limburg. “Maar we doen er alles aan om de mensen zo snel mogelijk te helpen. Onze korpsen zijn continu met één of twee ploegen op de baan om wespennesten te gaan verdelgen.” In brandweerzone Noord-Limburg staat een zeventigtal mensen met een wespennest in de wachtrij. “We rukken zowel ’s morgens als ’s avonds met een ploeg uit om wespennesten te verwijderen, maar het is momenteel niet mogelijk om meteen op alle oproepen in te gaan”, klinkt het daar. De brandweerzones roepen de mensen ook op om meldingen over wespennesten zo veel mogelijk online te doen, in plaats van telefonisch. Een wespennest laten verdelgen, is overigens niet gratis. Het is het goedkoopst in de zone Zuid-West-Limburg (25 euro of 50 euro in het weekend), gevolgd door zone Oost-Limburg (30 euro) en Noord-Limburg (30,25 euro en 60,50 euro in het weekend).

Wespendieven

Dat er momenteel zoveel wespen zijn, is het gevolg van het warme en droge weer. “Normaal begint het wespenseizoen pas in augustus, maar door het warme voorjaar valt dat seizoen dit jaar veel vroeger. Dat zien we overigens niet alleen bij de wespen, maar bijvoorbeeld ook bij de vlinders.”, zegt Joris Gansemans van Natuurpunt. “Omdat het warm is, zijn er automatisch ook veel meer insecten, waardoor er voor de wespen veel eten is.” Ook het gebrek aan regen speelt in de kaart van de wespen, omdat heel wat wespennesten onder de grond zitten en zonder regen dus niet wegspoelen.

Nog opvallend: het grote aantal wespennesten dit jaar is niet voor iedereen nadelig. Zo is onder meer het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek ermee geholpen. “Als de brandweer tijdens het verdelgen stoot op larven in de nesten, worden die aan ons bezorgd. Die larven kunnen wij immers gebruiken om aan onze wespendieven, een vogelsoort die we hier af en toe opvangen, te voeren.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws